pixel

Революция в монолитното строителство

JUWÖ

С новата серия тухли ThermoPlan RX фирмата JUWÖ Poroton иска да направи революция в монолитното строителство. Интелигентно разработената тухла трябва да осигури значително повече жилищна площ, икономическа ефективност и устойчивост в градското жилищно строителство.

Липсата на жилища и скъпите терени за строителство влошава ситуацията в големите градове. Това превръща устойчивото и същевременно рентабилно строителство в голямо предизвикателство. За да могат да се създават финансово изгодни жилища, инвестициите трябва да се изплащат. „Много добър и преди всичко практичен начин е да се увеличи максимално жилищната площ, като се намали дебелината на външната стена. Повече жилищна площ означава по-голяма възвръщаемост на инвестициите“, казва Stefan Jungk, управляващ директор на JUWÖ Poroton-Werke. Това, което звучи лесно, обаче, изисква оптимални стойности на експлоатационните характеристики на външната стена от гледна точка на строителната физика. Все пак многоетажните жилищни сгради трябва да предлагат не само възможно най-добрата топлоизолация, но и да осигуряват структурна стабилност, пожарозащита и звукоизолация.

Формулата за повече жизнено пространство

В практиката често се среща така наречената функционално обособена стенна конструкция. Върху 20 см стоманобетон или зидария е положена композитна топлоизолационна система с дебелина 16 см, което освен по-малката жилищна площ, определено влошава трайността и устойчивостта. Нерядко се образуват алги. С новите тухли ThermoPlan RX общата дебелина на стената може да се намали с около 20% – и то при монолитно тухлено строителство без допълнителна топлоизолация на външната стена. За типичната многофамилна сграда с 18 жилищни единици на 3 етажа това означава впечатляващо увеличаване на жилищната площ с 18 m², според сравнително изчисление. При продажна цена от 5 000 евро/м² това означава 90 000 евро повече добавена стойност.

JUWÖ

Тухли на бъдещето – пълна гама с високи екологични стандарти

Техническият прогрес при тухлите RX се дължи на специалния модел на отворите и на новия високотехнологичен материал за пълнеж, наречен PoroTec. Той е добре защитен и интегриран в тухлата и осигурява отлична топлоизолация със стойност на коефициента на топлопроводност LambdaR до 0,060 W/(mK) в зависимост от типовото одобрение. Тухлите RX достигат максимална якост на натиск до 5,0 MN/m² и звукоизолационни стойности до 50,7 dB. Продуктовата линия се допълва от широка гама от допълнителни тухли, като ъглови, таванни и коминни тухли.

С новата серия RX фирма JUWÖ се стреми към интегрирана и цялостна концепция за устойчивост. Тухлите се произвеждат по неутрален за климата начин в завода във Вьолщайн и са сертифицирани съгласно DIN EN 14064-1. От момента на създаването им и през целия им жизнен цикъл те не замърсяват околната среда, не изискват поддръжка, издръжливи са и подлежат на рециклиране. Като пионер в бранша, компанията е разработила специална концепция за рециклиране. Според нея е възможно, наред с другото, счупените тухли и изолационният материал да бъдат събрани и върнати обратно в производствения цикъл, разделени по вид.

Тухли, произведени в Германия

Тухлите са разработени под марките ZMK X и ZMK R от компанията Ziegelsysteme Michael Kellerer GmbH & Co. KG в Обервайкертсхофен, Бавария. Продуктите и производството са патентовани. Наскоро лицензът за производство и търговия бе придобит от фирмата JUWÖ Poroton Werke със седалище във Вьолщайн (Райнхесен). По този начин тухлите RX в бъдеще ще се предлагат не само в провинция Бавария и Южна Германия, но и в провинциите Хесен, Рейнланд-Пфалц, Саарланд, Северен Рейн-Вестфалия и Западен Баден-Вюртемберг, както и в Бенелюкс, Франция, Обединеното кралство и Ирландия.

Снимки: JUWÖ

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: