pixel

Рециклирани коркови тапи от вино превърнати в паркет

korkovi tapi

Мини-плочките стават все по-популярен подход в интериорните подови настилки. Най-често те се правят от керамика и стъкло. Но тези красиви плочки сформата на монета всъщност са изрязани от тапи за вино. Проектирани от Йелинек Корк, „рециклираните“ плочки се възползват от естествената еластичност и водоустойчивост на корка, за да създадат стилен материал за настилка с полезни свойства.

За да направи плочките, Йелинек Корк събирал стари тапи от вино, които „се нарязват на кръгли дискове с около 6 мм дебелина“. След това те биват залепени върху специална хартия, благодарение на което се формира интересният десен подобен на мозайка. „Материалът е прилепен към пода и гигуран подобнона обикновените плочки, а след това се покрива с лаково покритие…… Отделните дискове от корк могат да се оцветяват в различни цветове, за да създадат шарки на пода. Коркът може да се комбинира с други материали за подова настилка, за да се осигурят още повече възможности за дизайн“.

Използваните винени тапи са събрани за рециклиране от „CorkReHarvest“  – организация, която е разположила кутии за събиране на стари коркови тапи в много магазини за хранителни стоки в САЩ и Канада. Рециклираният корк очевидно не може да се използва повторно за тапи за бутилки с вино, но плочките с форма и размер на монета, направени от корк, са едно от редицата приложения за повторна употреба, възможни при корковите тапи.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: