pixel

Реформата във ВиК сектора ще трае 3 години

vik

За реформирането на ВиК сектора у нас ще са необходими към 3 години. Това е съобщила вчера министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на среща с областните управители, сдружението на общините и ръководителите на ВиК дружествата в страната.

В момента по разлика в цената на водата в различните райони България е на първо място в ЕС. В едни населени места тя струва под 1 лв. за кубик, а в други – над 3 лева. Освен това съществен процент от цената – към 70-80% за някои ВиК дружества, отива за доставка на самата вода, а останалото за отвеждане на мръсната. Това не е нормално и една от целите на реформата е тези проценти да се променят, е било изтъкнато на срещата.

Според разчетите във всеки регион има нужда от инвестиции във ВиК мрежите в размер на 200 млн. лв., като половината ще дойдат от еврофондовете, а остатъкът – от бюджета и собствени източници на дружествата.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: