pixel

Речен курорт в Тайланд по дизайн на архитектурно студио Agaligo

rechen kurort

Ваканционният комплекс X2 River Kwai е разположен на брега на най-хубавата част на река Куай в Тайланд. На фона на импозантния пейзаж от планински вериги и ясно синьо небе, комплексът предлага невероятен изглед към реката. Територията му е заобиколена от оризови полета, захарни плантации, местни храмове и малки селца, оформящи типичната за провинция Канчанабури пасторална картина. Удобствата на комплекса включват ресторант и бистро с външна част, библиотека и басейн тип infinity pool.

Провинция Канчанабури изиграва важна роля през изминалите векове по време на тайландско – бирманския конфликт. Едноименният град, който е и столица на провинцията, става широко известен след Втората световна война. Японски войници го използват за базов лагер на военни затворници, които построяват прословутата железопътна линия, свързваща Тайланд и Бирма, както и известния мост през река Куай.

Визията на курорта е плод на взаимодействието между неговия собственик и архитектите. Дизайнът е вдъхновен от уникалната история на тайландската провинция, в комбинация с най-важните аспекти на местоположението му – историческата железопътна линия, мостът и реката. Резултатът е авангардна композиция, която идеално се вписва в местния ландшафт. В тон с останалите обекти в околността, изградени основно от дърво и бамбук, архитектите залагат на концепцията за „олекотени структури” при изграждането на X2 River Kwai.

Ваканционното селище е проектирано с мисъл, ориентирана към екологични практики и самоподдръжка, в унисон с набиращия все по-голяма световна популярност лайтмотив „Намали, Използвай отново, Рециклирай“ (Reduce, Reuse, Recycle).

Намали

Използване на основни материали като бетон, OSB плоскости, естествен планински камък и стомана, като всички материали могат да бъдат намерени локално. Този подход, според архитектите, е находчив начин да се създаде усещане за „непретенциозен лукс”.

Енергийният разход е също драстично намален с използване на високоефективни изолационни материали за облицоване на стени, подове и тавани, както и за термоизолация на тръби. Всички стаи са снабдени с ключ за централно изключване на електричеството при излизане от помещението. Уникална енергоспестяваща функция предлага също системата за автоматично изключване на климатизатора, която се задейства, ако стъклената врата остане отворена за повече от 5 минути. Целият комплекс е осветен с LED лампи, които допълнително редуцират разхода на енергия. В допълнение, на гостите е осигурена естествената сянка на големите дъждовни дървета, източник на прохлада и чист въздух.

Използвай отново

Видимо комплексът използва повторно изоставени индустриални материали, превръщайки ги в изящна декорация, като например: изоставени стоманени тръби, трансформирани във външни осветителни тела и интериорни закачалки за дрехи, непотребни съоръжения и стари електрически мотори, превърнати в маси и индустриални скулптури и др.

Рециклирай

Разположението на комплекса край река позволява използването на речната вода за напояване на почвата. Приоритено е също управлението на отпадъка и сортирането му по категории за рециклиране.

rechen kurort

гяггяг

rechen kurort

яаьояао

rechen kurort

Източник: arhitektura.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: