pixel

Разширяват метрото по бул. „Черни връх“ с още една метростанция

метро

Източник: trud.bg

До края на тази година участъка от метрото по бул. „Черни връх“ ще бъде разширен с още една метростанция. Това заяви пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Тя обясни, че при провеждането на търговете за разширението на другите два участъка от метрото са спестени средства, които ще бъдат предназначени за изграждането на още един участък от метрото по бул. „Черни връх“. „Допълнителното разширение на метрото в тази част на София ще бъде с дължина 1,2 км и ще има една метростанция.

Метрото ще стига до там, където се пресича ул. „Сребърна“ в ж.к. „Хладилника“ с бул. „Тодор Каблешков“, обясни Фандъкова и подчерта, че в този район има около 60 жилищни блока. Столичният кмет посочи още, че очаква до края на тази седмица да бъдат подадени офертите за израждането на разширението на метрото от ж.к „Младост“ до „Бизнес парк“, като заяви, че се надява още строежът там да започне още в средата на април.

„Разширяването на метрото в столицата е пример за това как в условията на криза може да се развива инфраструктура, но едновременно с това да се разкриват и нови работни места“, отбеляза Йорданка Фандъкова. Тя напомни, че доизграждането на метроучастъците се изпълнява по Оперативна програма „Транспорт“, която е съфинансирана от Европейския съюз. „От необходимите 120 млн. евро – 110 млн. евро са безвъзмездна европейска финансова помощ, а общинското участие е с 10 млн. лева. Това е голяма възможност в кризата да се строи инфраструктура и да се помага на хората, като им се предоставя поле за работа“, коментира столичният кмет.

Йорданка Фандъкова инспектира днес строителството на разширението на метрото „Бул. Цариградско шосе – ж.к „Дружба“ – летище София“. Разширението на столичното метро до летище София е обособено като Лот 1 от етап 3 на проект по Оперативна програма „Транспорт“, финансирана от Европейския съюз. „Разширяването на метрото до летище София в момента се извършва на шест участъка, като в този в ж.к „Дружба 1″ се работи в много тежки условия, заради високите подземни води. До края на тази година обаче, дори може би на есен, тук ще имаме и 300 метра изцяло реконструиран булевард и живущите ще могат да му се наслаждават, а в това време строителите да работят под земята“, посочи още Фандъкова.

В последните дни на управлението си правителството на Бойко Борисов одобри отпускането на допълнителни 13.5 млн. лева за разширението на софийското метро. С тези пари ще бъде изградено освен разширението до летище София, но и участъка „ж.к. „Младост-I“ – ж.к. „Младост-IV“ / Бизнес парк“.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: