pixel

Разрешителните за строеж и новостроящите се жилищни сгради растат двуцифрено

stroitelstvo

Разрешителните за строеж на жилищни сгради през последните три месеца на изтеклата година са се увеличили с 14% спрямо година по-рано, показват данните на Националния статистически институт. Ръстът изглежда напълно логичен на фона на апетита на хората да купуват жилища заради рекордно спадналите лихви по заемите. В сравнение с третото тримесечие на годината обаче издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 11%.

Тези данни обаче не показват реално моментната картина, тъй като има проекти, получили преди време разрешително за изграждане, чието строителство започва сега. А в същото време тези, които сега получават разрешение, не е известно кога ще започнат да се изграждат.

През четвъртото тримесечие местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 477 жилищни сгради с 11 682 жилища в тях и 1 457 570 кв. м разгъната застроена площ както и на 33 административни сгради/офиси с 224 417 кв. м площ и на 1 319 други сгради със 780 957 кв. м площ.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2017 г. броят на жилищата в сградите, получили разрешителни, са с 59.4% повече, а разгънатата им застроена площ е по-голяма с 61.1%. Издадените разрешителни за строеж на административни сгради се увеличават с 10%, а ръстът на тяхната разгъната застроена площ е над шест пъти. Броят на разрешителните за строеж, издадени на други сгради, нараства с 16.7%, а тяхната площ – с 13%

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 11%, но броят на жилищата в тях се увеличава с 24%, а общата им застроена площ – с 24.2%. При броя на издадените разрешителни за строеж на административни сгради също се наблюдава спад от 10.8%, докато общата им застроена площ е повече с 5.6%. Разрешителните за строеж, издадени на други сгради, нарастват с 9.3%, а тяхната площ – с 10.3%.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени очаквано в областите София (столица) – 328, Пловдив – 211, Варна – 156, Бургас – 139, и София – 104. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) – 5290, Варна – 1923, Пловдив – 1263, Бургас – 1113, и Стара Загора – 616.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: