pixel

Ръст на цените на жилища през последните месеци

rust-imoti

Темповете на ръст на цените на жилищата в София са се ускорили значително през последните месеци. От началото на годината досега цените отчитат увеличение колкото през цялата 2015 г., съобщи на пресконференция председателят на Управителния съвет на Националното сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ) Ирена Перфанова.

От около три години насам се наблюдава ръст на сделките на пазара не само в София, но и в други градове на страната, основно по-големи. През последните две години ръстовете видимо се ускоряват, коментира Перфанова.

През 2015 г. например спрямо 2014 г. за София е отчетено увеличение на сделките от 17%, за Пловдив – 17,5%, а за Благоевград – 15%. За същите градове ръстът на сделките спрямо 2013 г. достига съответно 25%, 22% и 29%.

През миналата година активен пазар е имало и в градове като Плевен, Стара Загора, Велинград и т.н., показват данните на сдружението.

По Черноморието тенденцията е за спад на цените и сделките в курортните комплекси, но стабилен ръст в големите градове. Във ваканционния сегмент ръст на сделките се отчита основно в планинските ни курорти, както и в балнеоложките центрове, например във Велинград, съобщава 24chasa.bg.

От сдружението очакват до края на годината темповете на ръст на цените в столицата да се забавят, а до няколко месеца пазарът да достигне равновесната си точка предвид и забавянето на издадените разрешителни за строеж.

Бързият ръст на цените не е положителна тенденция за пазара, защото на практика “затваря” определени райони или определени категории строителство, подчерта Перфанова.

Александър Бочев допълни, че през първото тримесечие има силно увеличение на годишна база на броя започнати нови сгради. В София то достига 65%, а в Пловдив – 41%. Същевременно издадените разрешителни за строеж за същия период намаляват с 9% за столицата и с около 1% за Пловдив при забавяне на растежа в национален мащаб до 3,5%.

Според него това е ясен знак, че пазарът се приближава все повече към равновесната си точка, която се очаква да се задържи около 2-3 години преди достигането на следващия икономически цикъл.

НСНИ продължава с предупредителните кампании за разпространението на различни лоши практики на пазара – некоректни и неточни оферти, работа без договори с клиентите, изкуствен натиск върху цените, “крадене” на оферти и т.н.

Сред най-разпространените лоши практики на пазара са нереалните и несъществуващи оферти, както и офертите с подвеждащо съдържание. Много често оферти се обявяват са продажба или отдаване под наем “само за частни лица”, което стеснява кръга от купувачи/наематели, пише „Инвестор“.

Собствениците често са притискани също така да намаляват или увеличават прекалено цената на жилищата, недостатъчно разясняване на правата и задълженията на потребителите при сключването на посреднически договор, сключват се и договори с неравностойни клаузи.

Като проблем сдружението изтъква и липсата на единен стандарт за работа и ценз на посредниците, предвид че още няма законов регламент за тази дейност.

От сдружението изтъкват, че сключването на договор за посредничество с ясно разписани права и задължения на страните и без неравностойни клаузи защитава интересите и на двете страни.

Същевременно работата с договори с ексклузивни права дава по-широки възможности за реклама на имота, като така той достига до по-широк кръг от клиенти. Ексклузивният договор гарантира и достъп до MLS система, в която се обявяват само проверени имоти.

От сдружението препоръчват клиентите да правят информиран избор на квалифициран брокер, на когото да имат доверие, а не на оферти.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: