pixel

Ръчно плъзгащите се стени Geze разделят и събират помещения

Светлина и прозрачност за родителите в новата къща на благотворителната фондация Роналд Макдоналд

Задачата на къщите на фондация Роналд Макдоналд е да осигурят временно убежище на родители, чиито деца са тежко болни и имат нужда от продължително лечение. В последната къща на Роналд Макдоналд в Германия, отворена в Тюбинген, семействата намират истинско убежище, в приятна и спокойна атмосфера. Този втори по големина дом в Германия може да настани до 30 семейства едновременно. Обликът му се оформя от големите прозорци и помещения, облени от светлина. Вторият етаж сякаш „плава” над първия. Сградата е проектирана от Хади Техерани – архитект и проектант от Хамбург. Благотворителната фондацията за помощ на деца Макдоналдс финансира тези домове. Тази фондация получава част от необходимите средства от Макдоналдс Германия. Редица частни дарители, включително и известни личности като Хенри Маске или Мирослав Клозе, също подкрепят каузата в помощ на тежко болните деца.

Просторната архитектура и непрекъснатото пространство на партерното ниво не само създава привлекателна и светла атмосфера, но е подходящо и за гъвкаво предназначение, например за различни мероприятия. Етажът се отваря, прегражда или разделя от ръчни плъзгащи се системи Geze MSW. Модулната им структура позволява елементите да се използват с различни функции. Това прави MSW идеално решение за прозрачни етажи.

Функционалност и дизайн

Т-образната система от плъзгащи се стени, съставена от три части, позволява разделянето на партерното ниво на фоайе и трапезария. Две системи от плъзгащи се стени, които се срещат по средата, разделят широката трапезария от фоайето. Трета плъзгаща се стена MSW разделя голямата трапезария на две по-малки. И в двете помещения може да се влиза директно от фоайето, дори когато MSW крилата са затворени. За тази цел, външните стъклени елементи на стените от страната на фоайето функционират и като врати с брави и подови автомати. По същия начин е осигурена директна връзка между двете малки трапезарии. MSW елементи, функциониращи и като врати, са перфектно решение, когато се налага стената да не бъде отваряна изцяло. Благодарение на технологията, направляваща завоите, цялата MSW система е лесна за управление, независимо от сложната си структура. За да бъде отворена, елементите, заедно с онези, които функционират като врати, се избутват леко и сами се подреждат в десния край, до стената, за да пестят пространство. Избутването на стените изисква минимално усилие.

Повърхността на MSW системата е елегантна и изчистена, без изпъкнали части. Като т.нар. „интегрирана, изцяло стъклена система” („integrated all-glass system – IGG”), стената е с непрекъснато стъклено покритие. Профилите и монтажната система са интегрирани в стъклените елементи и са невидими, благодарение на антрацитеното оцветяване на емайловото покритие по ръба на стъклото. Водещите релси също са дискретно интегрирани в тавана. MSW елементите се фиксират отдолу в подови насрещници. Когато стената е отворена, преминаването е изцяло безпрепятствено. На приземния етаж, друга MSW система осигурява пълното отваряне и многофункционална употреба на офис пространството.

Навсякъде в сградата на Роналд Макдоналд е налице хомогенен дизайн. Многобройните единични врати в предверията и по входовете на кухненската и офис зоната са със странично фиксирани панели с изцяло стъклен дизайн и подови автомати. Визуално дискретни и с елегантен Geze дизайн, вградените подови автомати BTS 550 NV затварят вратите по безопасен начин. Те осигуряват повишена защита за тежки стъклени странично отварящи се врати – например чрез регулиращото се застопоряване в отворено положение между 80° и 165°, регулиращата се скорост на затваряне и обезопасяваща преграда, предотвратяващи инцидентно претоварване. Подсилените висококачествени покривни профили гарантират, че системите ще изглеждат перфектно дори след дългогодишна употреба.

Система за ръчно плъзгащи се стени – интегрирана и изцяло стъклена (MSW IGG), съдържаща три ръчно плъзгащи се стени, затворена и отворена (с подредени елементи).

Интегрирана и изцяло стъклена състема за ръчно плъзгащи се стени MSW IGG, която разделя и събира трапезарията и фоайето.

Две системи за плъзгащи се стени (MSW), които се срещат по средата: отворени в подредено положение и затворени, разделящи трапезарията и фоайето. Някои елементи са предназначени за врати между помещенията, когато системата е затворена, оборудвани са с брави и подови автомати.

Интегрирана и изцяло стъклена състема за ръчно плъзгащи се стени MSW IGG, разделяща трапезарията на две по-малки помещения.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: