pixel

Пускат търговете за инвестиционни проекти по санирането

sanirane

В най-скоро време ще бъдат обявени обществените поръчки за избор на изпълнители за изработване на инвестиционните проекти и изпълнение на строително-монтажните работи за обновяване на основния пакет жилищни сгради за саниране.

Това съобщиха за “24 часа” от Министерството на регионалното развитие, което управлява проект “Енергийно обновяване на българските домове” по оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г.

Дотук са одобрени 320 заявления за интерес, 194 от тях – в периода от 1 юни миналата година до сега. Мина тръжната процедура и е избрана фирма за обновяване на първите две сгради.

Вече е подготвена тръжната документация и за следващите сгради, която се чакаше отдавна. Обществените поръчки ще бъдат с обособени позиции – по една фирма за всеки район

Така ще има общо 7 позиции – в шестте района за планиране и за град София.

За да се спечели време, миналата година министерството промени условията така че да не се обявява отделен търг за всяка сграда, както първоначално тръгна програмата. Затова и до тук има само 2 сгради с избрани изпълнители.

По данни от сайта на министерството от тези 320 одобрени заявления, с които първоначално се кандидастваше за финансиране, са регистрирани 227. От тях най-много са за София – 71 сгради. Сред останалите градове по райони са Бургас, Благоевград, Стара Загора, Плевен, Смолян, Хасково, Варна, Шумен, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Русе, Пловдив и Карлово.

Главни действащи лица в процеса са т.нар. проектни мениджъри, които министерството избра също на конкурсен принцип в отделните райони на страната. Това са реално посредниците, които помагат на кандидатите да подготвят документацията и подпомагат целия процес по реалното обновяване на сградите.

Първите кандидати за средства по програмата за саниране са започнали разговори с администрацията преди 2 години. Много от тях са вече във фаза, която чака само въпросните търгове за фирми, които да направят т.нар. инвестиционнен проект и самите строителни дейности.

Проверка на “24 часа” при проектните мениджъри показа, че много от чакащите вече негодуват от бавния процес

Внесени са всички суми по самоучастието, решени са проблемите с апартаментите, които нямат средства, учредени и регистрирани са задължителните сдружения на етажната собственост.

Строителството обаче не тръгва вече втора пролет и домоуправителите са притеснени, че ако се изгуби и този строителен сезон, може да бъде изпуснато европейското финансиране. От това те също търпят загуби – едни са внесли по сметка на министерството суми и са блокирани пари, които не носят лихва. Други пък са теглили банкови или лични заеми, по които текат лихви или се бавят без да бъдат инвестирани по предназначение.

В отговор от министерството увериха, че са взети редица мерки за ускоряване на процеса по усвояване на средствата. Става дума за 63 млн. лв. от Европейския фонд за регионално развитие по схемата за обновяване на българските домове. Една от тях е решението за обявяване на общи процедури.

В края на януари на среща с Националното сдружение на общините е поискана подкрепа по издаваните оценки за възможността за енергийното саниране на сградата. Друго важно условие е бързо издаване на разрешение за строеж, след като сградата е одобрена и има сключено споразумение за финансова помощ.

Бяха променени и условията по схемата, така че социално слабите семейства да бъдат финансирани със 100%, а не със 75%, така че отпада самоучастието от 25%. Гратисният период за кредити от Фонда за жилищно обновяване също е увеличен от 6 месеца на 1 година. Бе направена и друга промяна, според която след сключване на споразумението сдружението ще осигурява 15% сумата за обновяването, вместо досегашните 30%.

“24 часа” не получи конкретен отговор на въпроса какво бави администрацията в процедурите, а уверение, че “реализирането на проекта е сложен процес, който зависи от много фактори”. “Участниците в него също са много – МРР е бенефициент по проекта, собствениците на жилища са получатели на безвъзмездната финансова помощ, проектните мениджъри са представители на министерството във всеки от шестте района на планиране и София, общините издават разрешенията за строеж”, се казва в информацията.

Ако обаче България не се справи пилотно с проекта сега, може да бъде подложена на съмнение способността на страната да усвои средствата и през следващия програмен период.

Както по всяка мярка, която се финансира, от Брюксел предупреждават, че успешното усвояване на средства е условие за финансиране и през следващия програмен период. Сроковете за парите изтичат в края на 2015 г.

От регионалното министерство увериха, че “въпреки сложността на проекта, полагаме максимални усилия за изпълнение на неговите цели и не очакваме загуба на средства”. На база на досегашната работа бил натрупан опит, който ще помогне за успешното изпълнение от този програмен период и за дейностите по мерки за енергийна ефективност по следващата програма “Региони в растеж”.

Домоуправители: Ако не стане, ще съдим държавата

Едва ли някой може да ми повярва, че за да тръгне процесът, се сблъсках с това общината да не е наясно за какво става въпрос и забави с 45 дни нужния отговор, че такъв блок има. Бях първия в съда с документи за създаване на сдружение – там първоначално отказваха да го регистрират и се наложи аз да ги насоча да си прочетат закона за етажната собственост”.

Това разказва Стамен Чакъров, домоуправител на блок „Здраве“ на ул. „Волга“ 2 в Кърджали.

Блокчето е от 70-те, на 4 етажа, 8 апартамента и обитатели 2 семейства и няколко баби.

Представете си как трудно ги убедихме да се санираме, наследниците са в чужбина, но поеха финансово дела за самоучастие на възрастните. Те губят пари, с лихвите щяха да си платят тока за отопление, изчислил е Чакъров. Тъй като блокът е малък, а има големи общи части, самоучастието тук е много сериозно – 7700 лв. от общо 23 хил. лв. за 110 кв. м жилище.

Собственикът негодува от това, че при вече готови енергийно и техническо обследване, няма отговор от министерството за това кога започва санирането. Бюджетът за обновяване на сградата е около 250 хил. лв., предвижда се цялостно външно саниране, смяна на дограми, нови покрив и елинсталация, изолации, както и соларна система за топла вода.

“Положихме неимоверни усилия, осигурихме средства и ако в близко време няма реални стъпки към начало на строителни дейности, сме обсъждали възможността да си търсим правата в съда”, каза пред “24 часа” и Диана Димитрова. Тя отговаря за проекта на тухлена кооперация на ул. „Крум Попов“ 44 в столичния кв. „Лозенец“.

Диана е мениджър в голяма компания в България, има опит в управлението на проекти, започнала е да убеждава съседите си преди повече от 2 години.

Докато отглежда детето си по време на отпуска по майчинство отделя много от личното си време да изпълни всички бюрократични изисквания на чиновниците, които се оказали безкрайни и често излишно детайлни. Тя припомня, че парите за самоучастие са внесени авансово и сега не е ясно при провал на схемата, какво следва.

Тук разчетът излязъл по-скромен – по около 1800 лв. на домакинство в сграда на 5 етажа с 12 апартамента. “Исках да обновим цялата сграда и да живеем в по-красив общ дом. Вярвах, че държавата е гарант за качество”, отговаря жената задочно на приятели, които я питали защо не ремонтирала само своето жилище.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: