pixel

Проверка на всички трафопостове в столицата

Фандъкова

Източник: cross.bg

„Поискала съм ЧЕЗ да провери състоянието на всички трафопостове в столицата, макар че от електроразпределителното дружество са длъжни да го правят непрекъснато“, това заяви пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова във връзка с взривилия се трафопост в жилищна сграда в Бургас.

„Цялата отговорност за състоянието на трафопостовете в страната се носи от електроразпределителните дружества“, заяви Фандъкова, цитирана от БТА.

Тя добави, че за София това е ЧЕЗ и изтъкна, че неколкократно се е срещала с представители на дружеството и е поставяла въпроса за сигурността.

В отговор на въпрос кметът каза, че кафенета или други обществени заведeния може да има единствено в трафопостове, в които няма съоръжения, в противен случай се създава опасност за хората.

По-рано днес регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че дружеството EVN трябва да понесе цялата отговорност за инцидента в Бургас и да поеме всички щети. Тя уточни, че Законът за устройство на територията позволява само в изключителни случаи изграждане на трафопост в сграда – ако няма друго техническо решение за осигуряване на ток, за това да има 100% съгласие на всички живущи, както и нотариална заверка на това съгласие.

Тя уточни, че главните архитекти имат информация колко е броят на такива трафопостове в градовете. Предстои да се обсъдят промени в закона, с които да се забрани строителството им.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: