pixel

Протест срещу трамвай през Борисовата градина

borisova gradina

Протест срещу преместването на трамвайно трасе № 18 и изграждането на естакадата при кръстовището на Семинарията ще се проведе днес в столицата.

Жители на 5 столични квартали – „Изгрев“, „Дианабад“, „Изток“, „Лозенец“ и „Мусагеница“, подкрепени от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, организират протестно шествие под мотото „Да спрем незаконното съсипване на Борисовата градина“.

Протестът започва в 19 часа на Орлов мост, а крайната точка на шествието е Столична община, съобщиха БНР и Стандартнюз.

Граждани отдавна недоволстват срещу плана да се промени маршрутът на трамвай номер 18, а от 20 март алармират и за извършена незаконна сеч.

Новият трамвай трябва да преминава от кръстовището при Семинарията през част от Борисовата градина, а по-късно да се движи в близост до жилищни сгради по улиците „Никола Габровски“ и „Г. М. Димитров“.

Според несъгласните с проекта, това ще доведе до изсичането на много дървета, спирането на автобус 94, както и отклоняването на автобуси 102 и 88. Протестиращите уточняват, че новото трасе на трамвая ще стесни значително буледвард „Никола Габровски“.

„Трамваят е част от една 5-годишна сага от времето, когато Общият устройствен план на София предвижда този трамвай  и беше проспан от нас като граждани, каза по БНР арх. Мартин Микуш от Инициативния комитет в защита на кварталите „Изгрев “ и „Дианабад“.

По думите му обаче при такъв проект трябва да има обществено обсъждане.

„Има кой да брои дървета, въпросът е кой доказва целесъобразността на такива промени“,  допълни Микуш.

Той изтъкна, че проектът е променян няколко пъти и отчите това като успех на гражданското общество.

Веселин Кирев от Гражданската организация за обществен и релсов транспорт обясни, че не са против трамвая, а са против начина, по който се случва дискусията и обсъждането.

Големият казус е нежеланието и на общината, и на съда до момента да признаят, че гражадните могат да бъдат страна в екологичната част на такива инфраструктурни проекти, посочи той.

Тази вечер в София ще има и друг протест – срещу правителството, по повод навършването на 300 дни от началото на протестите срещу управляващите. Той ще започне пред Министерски съвет от 19 часа.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: