pixel

Протест срещу строителство на нови блокове в „Овча купел“

Неправомерно и прекомерно се застраяват терени за детски градини, училища и др., казват организаторите

На 27 август (понеделник) 2018г. от 18:30 ч., на ъгъла на ул. „Монтевидео“ и ул. „Братя Бартел“ ще се проведе протест на жителите на ж.к.“Овча Купел“ 1, гр.София. Демонстрацията е против неправомерното и прекомерно застрояване между блоковете на терените, отредени за детски градини, училища, улици, паркинги, водни и зелени площи, и др. Това съобщават от инициативния комитет, организиращ протеста.

Ето какво пишат още недоволните:

И ние както много софиянци осъмнахме с огради и изкоп пред прозорците и балконите ни!!!

Оказа се, че ще се застрои поредния блок!

Живеем в комплекса от почти 30 години в очакване да се изпълни за нуждите ни застроителен и регулационен план, УТВЪРДЕН със Зап.№РД-50-09-79/06.03.1984г., за ОДЗ-та (детски градини), училища, улици, паркинги, алеи обслужващи паркингите, водни и озеленени площи (градинки и др.). Вместо това се оказва, че съответните ИНСТИТУЦИИ/ИНСТАНЦИИ (известни са Ви) са направили много промени чрез ПУП-ове (подробни устройствени планове) и ИПР(изменение на плана за регулация), така че предвидените детски градини, училища и др. да не бъдат изградени, а ни  като носители на вещни права да не бъдем уведомени по надлежния ред.

Децата ни не можаха да ги ползват, а вече и техните деца, нашите внуци също няма да ги ползват! Разбираме едва сега осъмвайки с огради и изкопи, че ще изграждат блок след блок, под прозорците и балконите ни , паркирането ще се утежни до крайност, ще се заемат и така оскъдните местата не само пред бл.бл.415,414,413 ,412 , а и пред съседни. От всички страни са планували изграждането на високо етажни сгради. Оказва се, че теренът за неизградената детска градина, между бл.бл.415,414,413 ,412, ще бъде зает от поне три блока, а има в съседство и други терени с неизградени детски градини, както и терен с неизградено училище. Унищожават ни последните зелени площи в един от кварталите с най-мръсен въздух в цяла София!

За съжаление това безумие на неправомевно презастрояване, без благоприятни условия за живеене, труд и отдих на населението, липсата на улици, паркинги и места за паркиране и др., превръща кварталите в лабиринти от сгради. Тежката строителна техника, ежедневно преминаваща сякаш през домовете ни, доунищожават и без това лошата пътна инфраструктура в квартала ни.

Не искаме да живеем в бетонни гета и да си подаваме солницата през прозореца от блок на блок !

Не сме съгласни с провежданото от Столична община и подразделенията й и всички отговорни по веригата, БЕЗУМНО презастрояване!

Не сме съгласни да се провеждат обществени обсъждания за промяна на каквито и да са планове и проекти , без да бъдем уведомени по надлежния ред като преки заинтересовани страни!

Не сме съгласни да останем без терени за детски градини, училища, озеленени градинки и паркове, спортни съоръжения и др.!

Не сме съгласни да ни поставят пред свършен факт и да не ни оставят друга алтернатива от примирението!

Нали първия по ред е първия по право!

Ние сме първи, всички жители от преди почти 30 години !!

ЗАТОВА ЩЕ ПРОТЕСТИРАМЕ!!!

Защото не отговарят на въпросите ни, на възраженията ни , на жалбите ни!

Защото не защитават интересите ни!

Защото нямаме доверие в управлението на Столична община!

Защото нямаме доверие на Столичен общински съвет!

Защото не вярваме на институциите в България!

Защото явно трябва да се спасяваме всички потърпевши заедно!

Затова организираме протест срещу строителството на терените отредени ОДЗ-та (детски градини), училища, улици, паркинги, алеи обслужващи паркингите, водни и озеленени площи (градинки и др.) и променен от тези, на които нямаме доверие.

Искаме строителството да спре незабавно!

Искаме оградата на теренът да падне незабавно!

Искаме политиката на Столична община да бъде в интерес на първите жители в квартала, а не да обслужва безумните инвеститорски интереси, които имат за цел само реализиране на печалби!

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: