pixel

Проектът за благоустрояване на площад „Свободата“ и пешеходната улица „В. Левски“ в Плевен е готов

За реализацията му община Плевен предвижда комбинирано финансиране с европейски и заемни средства

На хармония в архитектурата и богато озеленяване залага проектът за основен ремонт на площад „Свободата“ и пешеходната улица „В. Левски“ (от пл. „Свободата“ до пл. „Ст. Стамболов“). Това посочи ръководителят на проектантския екип арх. Красимир Попов от „ПРОконсулт“ на проведеното обществено обсъждане, на което присъстваха плевенски архитекти, кметът Георг Спартански, зам.-кметът арх. Невяна Иванчева, представители на Община Плевен, медии и граждани.

Арх. Красимир Попов, който е автор и на проекта за реконструкция на централния площад „Възраждане“, разказа, че проектът е в съзвучие с вече ремонтираните  пешеходни пространства от Мавзолея до пл. „Свободата“, и пл. „Ст. Стамболов“ с пешеходната част от ул. „В. Левски“, известна като ларгото. Ще се използват същите материали – вибропресовани бетонови павета с изключителна здравина, които ще заменят сегашните клинкерни плочи.

По време на ремонта ще бъдат обновени подземните комуникации. При ширина на улицата 16 метра за летни градини на заведения ще бъдат отделени не повече от 4 метра от двете страни, останалото пространство е за пешеходния поток. С идеята участъкът да е по-добро и уютно място за отдих и срещи авторите са предвидили много нова зеленина, която е ситуирана около паметника на пл. „Свободата“, алеята между Каскадата и Спортно-информационния център и в района на Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ“. Там ще бъде засадена дървесна и храстова растителност, част от която оформена кубично.

С ремонта ще бъде осигурена достъпна среда за хора с увреждания, ще бъдат запазени и съществуващите велоалеи, ще бъдат поставени и нови пейки на повече места, посочи арх. Попов на зададени въпроси. По предварителни изчисления крайната цена на ремонта на 1 кв. м е около 200 лева. Градът ни е със 120 дка пешеходни пространства, което е предимство, но и голям финансов ангажимент за поддръжката им. Стремежът ни е Плевен да има оригинален запомнящ се градски дизайн, допълни проектантът.

Неясно по какви причини тази част от „В. Левски“, свързваща вече ремонтирани зони, не е попаднала в обхвата на тези дейности в ИПГВР и създава много лошо впечатление. Не можем да разчитаме на европейско финансиране за нея, затова ще търсим средства най-вероятно от заем, с които да осъществим не само този проект, а и изграждането на скейт борд площадка в района на „Балаклия“ и постоянния приют за безстопанствени животни, коментира кметът Георг Спартански.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: