pixel

Проект за вертикален град от Luca Curci Architects

Water 1

Италианското бюро Luca Curci Architects представи свой проект за изграждане на вертикален град в открити води с население от 25 000 души. Проектът, наречен Вертикален град, инкорпорира в структурата си редица производствени мощности на електроенергия от възобновяеми източници като ветрогенератори, водни турбини и соларни панели, както и системи за съхранение на генерираната от тях енергия и система за обезсоляване на вода.

Планира се вертикалният град сам да задоволява нуждите си от храна и селскостопански продукти и да постигне нулеви хранителни отпадъци чрез насърчаване на здравословно хранене. „Ще създадем нов, по-устойчив начин на живот. С повече взаимосвързани програми за общността. Премахваме предградията и намаляваме бедността. Нашата цел е да направим вертикалните градове достъпни за всички. Проектът съчетава устойчивостта с гъстотата на населението и има за цел да създаде абсолютно енергийнонезависим град. Анализирахме познатите ни модерни небостъргачи, осъществени като компактни единици и отчуждени от заобикалящите ги пространства, и решихме да предложим отворена многоетажна структура, оборудвана със зелени площи на всяко ниво, естествено осветление и вентилация.“, споделя архитект Люка Курчи.

Структурата на вертикалния град се основава на сглобяеми конструктивни модули, които се повтарят както хоризонтално, така и вертикално. Във фасадата са монтирани фотоволтаични стъкла, които осигуряват електричество на цялата сграда и я правят енергийно независима, осигурявайки допълнителна енергия и за сградите на континента. Вертикалният град се състои от 10 модулни слоя, припокриващи се един с друг. Височината на сградата достига 750 м., на които са разположени 180 етажа с общ обем от 3 750 000 куб. м. и капацитет за 25 000 души. Зелените площи, включително обществената зелена градина на покрива на сградата, надхвърлят 200 000 кв. м. Модулите се състоят от 18 етажа. Всеки модул е с височина 72 м. и диаметъра 155 м., от които 120 м. са празно вътрешно пространство. Етажната площ е 58 000 кв. м., предвидени за домове, офиси, магазини и други помещения. Жилища, апартаменти и вили имат различни размери и форми на всеки етаж. Външната повърхност, заета от зелени площи и градини, е 20 000 кв. м.

Фермерството ще бъде интегрирано в обществените пространства и ще позволи на общностите да произвеждат храната си. Всяка група от 18 етажа (един модул) ще разполага с обществени тоалетни и бани, пазари, духовни и културни центрове.

Основите на вертикалния град ще бъдат изградени на морското дъно. Това ще осигури  множество от подводни етажи, на които ще има паркинг и технически зони като спа центрове, конферентни зали, фитнес зали, както и луксозни хотелски стаи с подводна гледка.

Вертикалният град ще бъде достъпен по вода, суша и въздух. На нивото на водата се планират външни и вътрешни докове: големите яхти ще акостират на външните пристанища, след което частни или обществени малки плавателни съдове ще навигират хората във вътрешния залив. Връзката с континенталната част може да се осъществява и по полупотопен мост за пешеходци и градски транспорт. В допълнение на покрива на сградата е предвидена площадка за хеликоптери.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: