pixel

Проект за 444 796 305 лв. вдъхнови строители. Кой ще строи „Струма“?

magistrala

Най-големите български строителни компании и фирми от Италия и Турция са сред желаещите да строят магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, пише „24 часа“.

Офертите бяха отворени в петък, а търгът привлече рекорден интерес – вероятно и поради факта, че е един от най-скъпите пътни проекти у нас. Индикативната стойнст на обществената поръчка е 444 796 305 лв. без ДДС. Който спечели, ще има 1556 дни да проектира и построи участъка с дължина от 13 км.

Участници се оказаха 27 фирми в консорциуми. Единствената самостоятелна оферта е на „ГБС Инфраструктурно строителство“.

Другите големи български фирми са в обединения „Джи Пи Груп“, която преди дни поиска договор за строежа на тунел „Железница“ пак на „Струма“, играе с още няколко родни компании.

Български е консорциумът, воден от „Хидрострой“, която в момента изгражда отсечка от магистрала „Хемус“. Български обединения са и тези, в които са „Трейс груп“, „ПСТ Груп“, Грома холд“. Сред кандидатите за магистрала са и турските „Дуйго“ и „Доуш“ в отделни консорциуми. „Дуйго“ спечели поръчка за част от жп линията Елин Пелин-Костенец – най-сложния и скъп участък от Елин Пелин до Вакарел. Офертата бе за 498.9 млн. лв. без ДДС.

Турската фирма в консорциум изгражда и най-голямо летище в света – „Ататюрк“ в Истанбул. „Дуйго“ бе и кандидат за тунел „Железница“, но не бе класирана. Компанията има 400 машини и е с персонал от над 2 хиляди души.
„Доуш“ бе в консорциум като един от строителите на втория лъч на софийското метро и изгради участък за 329 млн. лв. „Доуш“ направи и тунел, свързващ всички метростанции на третия лъч, който се изгражда в момента. Турската компания направи още и участъка от магистрала „Тракия“ между Карнобат и Бургас.

Италианската „Тодини“, която е сред кандидатите, също е позната в България. Тя участва последно за тунел „Железница“, но също не бе класирана, а преди това се включи в търга за една от другите отсечки на „Струма“. Компанията е основана след Втората световна война. Първият договор в чужбина е в Алжир и в Източните Балкани.

Словашката „Вахостав-СК“ е един от по-новите играчи на пътни проекти у нас. Компанията акцентира въхру изграждане на пътища, мостове и тунели и железопътни коридори. Фирмата е една от трите най-големи строителни компании в Словакия. Тя е и един от шестимата кандидати за строителство на лот 2 от пътя Мездра-Ботевград.

АПИ отваря офертите и за втория лот от участъка между Кресна и Крупни. Той е с дължина от 10.4 км, включен е и обходният път на Кресна, който е 5.5 км. При обхода на града ще бъде изградена и площадка за отдих с електричество, вода и канализация. От нея ще има и връзка с Кресна.

В отсечката ще бъдат построени 4 тунела с обща дължина от около 2 км. Те ще са с инсталации и системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и други. Ще има и 11 виадукта с приблизителна дължина 5 км, както и 9 надлези и подлези. Чрез пътен възел „Кресна“ ще се осигурява достъпът в посока Кулата и София. Индикативната стойност на обществената поръчка за лот 3.2.2 е 430 525 209 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 1556 дни и включва времето за проектиране и строителство. Парите идват от ЕС и националния бюджет.

dnes.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: