pixel

Представиха концепция за Moon Village – първото човешко местообитание на Луната

Moоn Village

Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) представи концептуалният си проект за „първото човешко местообитание“ на лунната повърхност. Разработен в сътрудничество с Европейската космическа агенция (ESA) и Масачузетския технологичен институт (MIT), новият проект, наречен Moоn Village, възнамерява да създаде пространства за постоянно обитание на Луната.

Moоn Village

Концепцията за лунното селище беше представена от генералния директор на ESA Jan Woerner за първото човешко местообитание на лунната повърхност. ESA и MIT, SOM ще разработват всички основни планове, проектиране и инженеринг в различните етапи на селището през целия проект. Новият план ще се опита да реши проблемите на постоянното обитаване на Луната, което изисква междудисциплинарно сътрудничество, и един напълно нов начин за приближаване до най-сложните проблеми на космическата индустрия. Така ЕКА ще предоставя разнообразни експертни познания от Европейския център за астронавти и Европейския център за космически изследвания и технологии.

Moоn Village

Този опит ще се съчетава с преподаватели от отдела по аерокосмическо инженерство на Масачузетския технологичен институт и богатия опит на SOM в областта на архитектурата, инженерството, градоустройственото планиране и устойчивия дизайн, за да се внесе цялостен подход към проекта. Moоn Village трябва да може да поддържа човешкия живот в иначе необитаема среда. Трябва да бъдат обмислени проблеми, за които никой не би мислил на Земята, като радиационна защита, разлики в налягането и как да се осигури въздух. Moon Village ще се основава на устойчивост и самодостатъчност като ключови принципи на проектиране. Генералният план предвижда изграждането на селището на ръба на кратера на Шекълтън в близост до Южния полюс, където има почти непрекъсната дневна светлина през цялата лунна година. SOM ще разработи проекта в три фази, предлагайки няколко важни инфраструктурни компонента и обитаеми структури, които ще позволят на селото да използва слънчева светлина за енергия и да организира експерименти за използване на ресурсите на място (ISRU), или за генериране на храна и други животоподдържащи дейности.

Moоn Village

Новото селище ще се ситуира в близост до водните ледове на кратера. Освен това, всяка група модули ще бъде свързана, за да се осигури безпроблемна мобилност между конструкциите, с комуникационни кули на най-високите ръбове на неравния терен. Индивидуалните модули под налягане са проектирани да се надуват и разширяват, за да увеличат потребителското пространство за бъдещи изисквания за растеж и различни видове програми.

Moоn Village

Концепцията изисква три до четириетажни сгради, с работни пространства, жилищни помещения и системи за контрол на околната среда и поддържане на живота. Тези надуваеми конструкции ще осигурят устойчивост на екстремни температури, осколки, реголитен прах и слънчева радиация. Тези характеристики ще направят възможно Moоn Village да изпълнява много по-широка цел като научно, индустриално и развлекателно съоръжение.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: