pixel

Португалски екип с най-добър проект за площада в Пловдив

plovdiv

Архитектурният екип „Фора“ от Португалия е класиран на първо място в международния конкурс за идеен проект за цялостно обновяване на пл. „Централен“.

На второ място е „Смарк студио“ от Италия, трети е колектив от Германия. Крайният резултат обяви арх. Илко Николов – член на международното жури и председател на Общинския съвет в Пловдив, съобщи БТА.

Победителят получава 20 000 лева, а подгласниците му – по 10 000 лева. Според заданието проектът трябва да включва археологически обекти, публичното пространство около площада, подлезите, фонтаните, фасадата на пощата и паркинга пред „Тримонциум“.

Проектът на победителите е изключително ясен, с добре разделени и ясни зони, добро съжителство между съвременния и античния център на града, добре балансирано старо и нова. Това каза Любомир Георгиев – програмен директор на One Architecture Week, организатор на конкурса. По думите му архитектите предлагат да се направи подземен музей на Филипополис с наклонена повърхност, която може да се използва за прояви.

От общо депозираните 125 проекта от 41 държави от цял свят журито избира 17, от които на втори етап е направено класирането, по думите на Георгиев – напълно анонимно и единодушно. Победителите ще бъдат представени за обществено обсъждане, което включва съгласуване с различните гилдии, одобрение в Общинския съвет, публично обсъждане на интернет-страницата на конкурса и чрез изложба на Главната улица.

Най-важното е, че намерихме консенсус по техническото задание, коригирахме го и получихме пълно одобрение, в резултат на което няма противници, посочи кметът на града Иван Тотев. Според него това е правилният път – да се „увлече“ цялата общност зад една толкова важна цел.

Темата за визията на пл. „Централен“ е приоритет на общината от началото на този мандат, каза Тотев и допълни, че това включва археологическите разкопки, реконструкцията на Цар Симеоновата градина с една цел – реновиране на цялостното площадно пространство.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: