pixel

Плаващи ветрогенератори произвеждат ток дори без вятър

вятърна турбина

Източник: greentech.bg

Нов проект на изследователи от Масачузетския технологичен институт са измислили офшорна вятърна турбина, която се монтира върху кухи бетонни сфери, които биха могли да превръщат движението на морската вода в електричество. Турбината ще позволи на мениджърите на офшорни вятърни ферми да съхраняват излишната енергия за времето, когато няма вятър.

Проектът използва огромни бетонни кълба, на които се монтират плаващите вятърни турбини, и се прикрепват на дъното на океана. Когато е особено ветровито и турбините произвеждат повече енергия, отколкото е необходимо, част от енергията да бъде отклонена към помпа, която изпомпва водата от кухината на сферата. След това, когато дойде време, когато мощността от турбините е недостатъчна, водата потича отново навътре в кухината, задвижвайки генератор. Получената електроенергия може да бъде изпратена към потребителите на брега.

“Една такава 25-метров сфера в 400 м дълбока вода може да съхранява до 6 мегаватчаса енергия, изислили са изследователите от MIT. Това означава, че 1000 подобни сфери могат да осигурят повече енергия от една ядрена централа и то за няколко часа – достатъчно, за да се разглеждат като в надежден източник на енергия“, казват учените.

Според изследователите, ключът към приложението на тази технология е намирането на правилната дебелина на бетонната стена, за да може сферата да издържи на хидростатичното налягане, като същевременно осигурява достатъчно баласт – това ще зависи от здравината на използвания бетон. Бетонът може да включва и значителен обем пепел от въглищни електроцентрали. Освен това сферите могат да изпълняват и вторична роля на изкуствени коралови рифове.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: