pixel

План за сърцето на София

софия

Източник: capital.bg

Без велосипедни алеи, но пък с възможност за издигането на една 18-етажна сграда и два подземни паркинга. Това предвижда за бъдещето на историческата част на централния софийски район „Средец“ проектът за подробен устройствен план (ПУП) на територията.

Документът беше представен в понеделник в районната община, а на 2 август предстои и общественото му обсъждане. До 25 юли всеки заинтересован може да внесе писмено становище по проекта. Самият план може да бъде видян на интернет страницата на направление „Архитектура и градоустройство“. За септември пък е предвидено общинският експертен съвет по устройство на територията да разгледа както самия документ, така и постъпилите становища и коментари към него и да възложи евентуалната му преработката съгласно приетите забележки.

Проектът обхваща територия от 54 дка, върху която има голяма концентрация на сгради – паметници на културата – над 120. Последното налага проектът за ПУП да бъде съгласуван с Националния институт за опазване на недвижимо културно наследство, което още не е факт.

Наново старото

С представения план отново на дневен ред излезе въпросът допустимо ли е високо строителство в централната част на София, при положение че тя е изградена върху все още неизследвана археология. Причината – предвидената възможност за строителство на 18-етажна търговско-административна сграда, с подземно паркиране на мястото на сегашния хотел „Рила“.

Идеята за подобно високо застрояване на терена на хотела е още от 2008 г., когато хотелът е собственост на компания на бизнесмена Васил Божков. В момента сградата се притежава от дружество, което е част от групата около Пощенска банка – „Имо Рила“. Тогава с частично изменение на регулационния план беше допуснато застрояване от билдинг на 22 етажа с осем етажа подземно паркиране, което впоследствие беше спряно до изготвянето на цялостен план за централната част на града. Последният вече е факт и въпреки намалената етажност на бъдещата сграда темата остава чувствителна за обществеността. Според архитекти навремето осеметажният хотел неслучайно е бил построен без подземни етажи, за да  се запази археологията отдолу.

Отразяване на вече стореното

Предложеният проект за ПУП на практика обединява многото частични изменения за територията, които са били правени през годините. „Това са действащи застроителни разработки, който ние като проектанти сме длъжни да отразим в ПУП и сме го направили“, обясни арх. Светла Тихолова, ръководител на проекта.  Някои от тях дори вече са изпълнени или пък в момента се реализират. Такъв например е случаят със сградата на Българската банка за развитие на ул. „Дякон Игнатий“ на жълтите павета, която от три етажна става шест, а проектът има издадено в края на миналата година разрешение за строеж и вече се изпълнява. Предвижда се към сградата да има и три подземни нива.

Почти завършена е друга маркирана като нова сграда в проекта – на мястото на къщата на Христо Съселов на ул. „Славянска“. Старата къща беше разрушена преди около три години, а на нейно място вече се издига седеметажна офисно-търговски център. В плана е отразен и друг билдинг, който усилено се строи – „Сан Стефано плаза“, разположен върху имотите на бившата Прошекова фабрика.
В двора на някогашната къщата на Димитър Яблански на бул. „Цар Освободител“, която сега е клуб The Residence Exclusive, също е предвидено ново строителство. Става въпрос за вътрешна сграда на седем етажа, изграждането на която бе допуснато още при подготовката на преустройството на къщата. „Това е план, който е бил съгласуван с института за опазване на недвижимо културно наследство преди няколко години и ние сме го отразили“, казва Тихолова.

Над земята, под земята

За някои от сградите в обхвата на плана е предвидено надстрояване. „Това се прави с цел да се изравнят корнизите на сградите“, обяснява Тихолова. Такива са например кооперациите и къщите, разположени срещу Съдебната палата по фронта на бул. „Витоша“, както и за тези от страната на ул. „Позитано“. В зависимост от положението им те биха могли да се надстроят с между един и три етажа и така максималната височина на сградите в карето ще бъде изравнена на седем етажа.

Подземно паркиране пък е предвидено на две места- на пл. „Народно събрание“ и зад бившия Партиен дом. Варианти за паркиране под земята бяха обсъждани и за пространството под пл. „Батенберг“, но в окончателния проект на устройствения план то не е отразено. „Не предвидихме такова под площада, защото там има проходим колектор, което преместване или премахване е много сложно“, коментира арх.  Тихолова.

Новият план обаче не предвижда велоалеи в центъра на столицата и в заданието такива изобщо не са били предвидени. Това е и една от критиките към Столичната община в ролята й на възложител.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: