pixel

Пазарът на офиси се мести на летището

ofisi

Сделките за наемане на офиси в България нарастват силно през тази година и само за първите 9 месеца са повече, отколкото за цялата минала година. Това показва проучване на консултантската компания „Фортон“ за деветмесечието.

През 2013 г. у нас са сключени сделки по наемане на 101 хиляди квадратни метра офиси, докато за първите девет месеца на тази година вече са подписани договори за 112 хиляди квадратни метра, посочват те.

Самите сделки с бизнес имоти – офис сгради, търговски и индустриални площи, през деветмесечието са за около 100 млн. евро – с 60% повече от същия период на миналата година.
Няма място в новите сгради

Още в началото на годината две консултантски компании – „Фортон“ и „Колиърс“, отбелязаха, че заради замразеното от няколко години строителство на нови качествени офис сгради незаетите площи в съществуващите постепенно намаляват. Към края на деветмесечието данните сочат, че незаетите площи вече са паднали до 27,5%. А в десетте най-търсени от наемателите първокласни офис сгради в столицата средният дял на незаетите площи е едва 4,25%.

Като резултат от „Фортон“ отбелязват леко повишение на наемите в този сегмент от пазара. Нивата там вече започват от 10,25 евро на квадратен метър на месец при 10 евро преди това. Прогнозата гласи, че заради малкото проекти в строеж и нарасналото търсене този лек ръст на наемите по-скоро ще се запази, съобщава trud.bg.

Факт е, че малкото нови офис сгради, които излизат на пазара, се предлагат на цени от порядъка на 10-12 евро на квадратен метър на месец. Такива са наемните нива например на т. нар. Сграда №1 на търговски център „Европа“, разположен близо до летище София. Особеното е, че тя все още не е довършена, а действащите вече сгради на комплекса са запълнени на 98%.

Доскоро такива нива на наемите бяха характерни за големи първокласни сгради като „Мегапарк“ и „Европейски търговски център“, намиращи се на бул. „Цариградско шосе“ в непосредствена близост до The Mall. Нивата на наемите в офис сградите близо до летището беше по-ниска. Заради липсата на нови обекти обаче все повече сгради в района на аеропорта се запълват и съответно наемите се увеличават.

Кои са наемателите

Сравнение между най-големите наематели на офис площи през 2004 и 2014 г. показва тенденция, която е еднаква за София, Европа и САЩ. Докато през 2004 г. компаниите от сферата на финансовите услуги – банки, пенсионни фондове, застрахователи и др., са били 27,9% от всички наематели в офис сгради, 10 години по-късно те са се свили до 18%.

През тези 10 години значително – над два пъти, се е увеличил делът на фирмите, които се занимават с информационни технологии, реклама и медии. От 14,6% дял през 2004 г. през 2014 г. те вече заемат 37,5-процентен дял сред наемателите в офис сгради в САЩ, казва Питър Виктор, старши управляващ директор на консултантската компания „Кушман енд Уейкфийлд“, чийто представител за България и Македония е „Фортон“.

Тези данни са за Ню Йорк, но в България процесите са сходни. Единствената разлика е, че тук сред ИТ фирмите преобладават тези за аутсорсинг и изнесени услуги. Процесът по изнасяне на услуги в страни като България е известен като „ниършоринг“ и очакванията са през идните години той да допринесе за ръст в търсенето на бизнес имоти не само в България, но и в цяла Източна Европа.

По думите на изпълнителния директор на „Фортон“ Михаела Лашова в България финансовият сектор отстъпва позиции в офис сградите и заради това, че в момента оптимизира разходите си. Според нея обаче самите банки и застрахователите са голям клиент на аутсорсинг и ниършоринг компаниите.
Врата към света

Районът около летище София е най-привлекателният и за изграждане на складове и логистични бази, дори и за развиване на някои леки производства. Доказва го фактът, че терените в този район са все още с цени по-високи от средните за столицата.

Според брокери средната цена за продажба на терени в индустриалните зони в рамките на София е 25 евро на квадратен метър. В района на летището обаче цената е в пъти по-висока. В момента там се предлагат около 50 терена. Цената на квадратен метър се движи в широк диапазон. Например парцел от 6635 квадратни метра може да се купи срещу 297 000 евро, т.е. по 45 евро на квадрат. На имота по устройствен план може да има 60% застрояване с височина до 3,5 метра.

Друг по-малък терен, разположен в близост до предходния, се оферира при цена от 2 млн. евро, което прави по 323 евро на квадрат. Теренът е с площ 6181 кв.м. Параметрите на застрояване са същите като предходния обект, но в допълнение има налична виза за проектиране на хотел, магазини, изложбена зала, офиси, складове и други обекти за обществено обслужване.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: