Договорът с „Актор“ за „Струма“ ще бъде прекратен

struma

Гръцката фирма “Актор” не е предала в пътната агенция анекса към договора за строителството на лот 4 на магистрала “Струма” до края на работния ден в петък. Отиваме към прекратяване на договора, като държавата ще си търси и неустойки по него, каза вчера министърът на транспорта Николина Ангелкова.

Анексът предвиждаше до края на годината да бъде завършено едното платно от Сандански до Кулата, за да може да бъде изведен трафикът на тежките камиони от населените места. А до края на март да бъде построена и другата лента.

Първо ще бъде издаден акт за спиране на строителството, а до 10 дни ще прекратим договора, уточни вчера шефът на пътната агенция Лазар Лазаров. “Още от миналата седмица започнахме да заснемаме построеното, ще правим и оценка на качеството, защото няма да платим за некачествена работа,” заяви той за “24 часа” .

След прекратяване на договора пътната агенция ще обяви обществена поръчка и към април Лазаров очаква да има нов строител, а до юли този лот да бъде завършен.

“Не можем да ги чакаме повече. Дори да получим до понеделник или вторник по пощата подписан анекс, то ние не сме го подписали.”

Лазаров казва, че магистралата от Сандански до Кулата е готова 50%, по-тежката работа е свършена, остава насипването на камъни, основния пласт и асфалтирането.

Целият участък струва 55 млн. лв., а строежът му е започнал малко преди лот 1 на “Струма”, който вече е завършен.

Има някакъв шанс “Актор” да останат строители, но то е “ако видим 200 работници и 100 машини, които да работят,” казва Лазаров.

Държавата ще си удържи парите от аванса за неизпълненото строителство, ще прибере и сумите, които са за гаранция за добро изпълнение.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: