pixel

Дефицитът на нови строежи увеличава сделките „на зелено

zdeliki-na-zeleno

Недостигът на жилища води до значителен ръст на сделките „на зелено“. Тенденцията се отнася предимно за София, защото това е единственият град с осезаем приръст на населението. Това заяви по време на годишната конференция BalREc изпълнителният директор на агенция „Адрес“ Георги Павлов. Според Павлов тенденцията може да доведе до финансови загуби за населението, тъй като сключването на подобни сделки представлява предоставяне на необезпечен кредит за предприемачите. По данни на „Адрес“ между 60% и 90% от всички сделки се осъществяват още преди издаването на Акт 16. Периодът за приключване на сделките пък е паднал от 3-4 на 1-2 месеца, коментира Весела Илиева от „Unique Estates“, съобщава capital.bg.

Недостатъчно нови жилища

„В момента броят на строежите в столицата е недостатъчен. Средно годишно населението на София се увеличава с 15 000 души, което би означавало необходимост от поне 6000-7000 нови жилища. През първите девет месеца на годината обаче в столицата са били издадени малко над 4600 разрешителни за строеж, а броят на вписванията е близо 17 000“, обясни той. Това съответно води до ръст на дела на реализираните преди завършване на строежа жилища. Очакванията на „Адрес“ са до края на годината над 10 000 имота в строеж в цялата страна да бъдат в  процес на продажба. „Като се има предвид, че средната цена на един имот е около 50 000 евро, това означава, че населението ще отпусне близо 1 млрд. лв. необезпечен кредит на строителните предприемачи. Това няма да е проблем докато пазарът продължава да отбелязва ръст, както в момента. Но рано или късно пазарът неминуемо ще тръгне надолу и тогава много хора може да пострадат от фалити на инвеститори“, прогнозира Павлов, като добави, че част от проблема е бавната и неефективна съдебна система у нас.

Сигурност

Повече сигурност за купувачите може да се осигури чрез „escrow“ и доверителни сметки, използвани изключително за целите на строежа, банкови гаранции или застраховки. „Тези проблеми отдавна са разрешени в развитите държави, не е нужно да измисляме нищо ново“, припомни директорът. „Междувременно на пазара на жилища предстои нещо, което не сме виждали дори и по време на големия бум през 2007 г. Всички проекти, които предстои да се случат са на обща сума с 9 нули, като концепцията е много по-различна от просто жилищни площи. Но София трябва да се разширява,  а не да се уплътнява строителството в нея“, добави Павлов.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: