pixel

Пазарът на нови жилища се сви с 18%

novo stroitelstvo

Новите жилищни сгради и жилищата в тях намаляват. Това показва статистиката на НСИ. През 2015 г. акт 16 или разрешение за ползване са получили 2316 сгради, или с 5,5% по-малко в сравнение с предходната година. При новите жилищата пазарът се е свил с 18,5%. През миналата година броят им е бил 8137.

Данните показват, че това е най-ниският им брой от 2004 г., откогато националната статистика представя подобна информация. През 2014 г. броят на новите сгради е бил 9993, а по време на строителния бум отпреди 6-7 години е надхвърлял 20 000.

Според брокерите намаляването на броя на жилищата на фона на засиленото търсене ще доведе до поскъпване на апартаментите в големите градове с до 10% през тази година, съобщава trud.bg.

През 2015 г. около 71% от получилите акт 16 постройки са къщи. В експлоатация са въведени още 344 жилищни кооперации, 210 вили и 16 общежития. Статистиката показва, че се строят по-просторни домове. През миналата година средната полезна площ за едно ново жилище е била 95,3 квадратни метра, или със 7 кв. м повече, отколкото през 2014 г.

Тук влиза площта на стаите за живеене, спалните, нишите за спане, столовите, дневните, стаите, които се ползват за работен кабинет или библиотека, както и спомагателните помещения (сушилни, перални, балкони), баните, тоалетните, коридорите, антретата, килерите и кухните, които са по-малки от 4 кв. м.

Най-големи са жилищата в Монтана – 157 кв. м, и в Плевен – 153 кв. м. На обратния полюс са Бургас и Кюстендил, където домовете са над два пъти по-малки. Средната им полезна площ е малко над 71 кв. м. Инвеститорите в Благоевград, Кърджали, Търговище и Ловеч също залагат на компактните жилища. Според информацията на НСИ през четвъртото тримесечие (октомври – декември) на 2015 г. акт 16 са получили 661 сгради, в които има 2180 жилища. Около 40% от тях са двустайни апартаменти. Всяко трето жилище е с 3 стаи, което е в унисон с предпочитанията на купувачите. Домовете с по 5, 6 и повече стаи са по-малко от 10% от получилите разрешение за ползване обекти. Въпреки малкия дял техният брой се увеличава на годишна база.

През последното тримесечие на миналата година най-много сгради са въведени в експлоатация във Варна – 92, в които могат да се настанят 374 домакинства (виж таблицата). В Бургас разрешение за ползване са получили 71 постройки с 440 жилища, а в Пловдив – 67 сгради с 294 жилища.

На обратния полюс са Видин и Разград, където в периода октомври – декември акт 16 са получили общо 7 еднофамилни къщи. Строителната активност е била скромна още в Плевен, Монтана, Смолян и Силистра.

От новопостроените сгради над 68% са със стоманенобетонна конструкция, 28% са с тухлена. Панелните блокове, които са сред най-евтините, но най-нискокачествени имоти, са едва 1,4%.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: