pixel

Първият в Европа хиперлуп е готов

hardthyperloop

Холандският старт-ъп Hardt разработи първата функционална хиперлуп система в Европа. След двугодишна фаза на изпитване вече е завършен 30-метров участък от системата. На мащабно събитие в Delft, Hardt Hyperloop представи напредъка на технологиите. Холандската компания се финансира от EIT Inno-Energy. Така наречената HLS технология (Hyperloop Lane Switch) означава технология за смяна на лентата. Това позволява на хиперлуп капсулите да сменят платната без движещ се компонент. Така транспортните капсули могат да влязат или да напуснат мрежата, като скоростта винаги остава една и съща.

hardthyperloop

Успешното завършване на първия участък е важна стъпка към изграждането на системата на хиперлуп тунелите в Европа. „Завършването на тестовете е крайъгълен камък за всички технологии на Hyperloop. След като тази технология е готова за пазара, нашият начин на придвижване ще се промени коренно„, казва изпълнителният директор на Inno-Energy Benelux, като освен това заяви, че новото съоръжение може да създаде устойчива алтернатива на пътуванията на кратко разстояние или с влак.

hardthyperloop

Холандската система използва както магнити, така и електромагнити. Такава комбинация може да вдигне повече тежест от тази на една кола като се изразходва възможно най-малко енергия за този процес. Тестовата писта в Тулуза е направена от стомана. Капсулата се захранва само с електрическа енергия. След като електрическият двигател доведе съоръжението до желаната скорост, то се нуждае само от част от енергията, за да продължи да се движи със същата скорост. Високите скорости се постигат чрез комбинация от левитация и среда без въздушно съпротивление. Средата е създадена с вакуумна помпа. Във фаза 2 на проекта ще бъде изграден участък от 3 км, където различни компании ще могат да изпробват капсулите си.

За повече информация: Hardt

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: