pixel

Първата в света 3D принтирана джамия е открита в Джеда, Саудитска Арабия

Wael Kikhia

В Кралство Саудитска Арабия се намира първата в света 3D отпечатана джамия с площ от 5600 кв.м. Разположена в предградието Ал-Джаухара на Джеда, джамията е в чест на покойния Абдулазиз Абдула Шарбатли. В проекта на Forsan Real Estate е използвана най-съвременната технология за 3D принтиране от Guanli.

Строежът на джамията е завършен в рамките на шест месеца и е ръководен от Уаджнат Абдулвахед, съпругата на покойния Абдулазиз Абдула Шарбатли. Стремяща се да вдъхне спокойствие на поклонниците, като същевременно интегрира естествена светлина, джамията се отличава и с характерни минарета, които се превръщат в забележителност в квартала.

Откриването на джамията позиционира Саудитска Арабия като технологичен център, изпреварвайки планирания от Обединените арабски емирства срок за подобно начинание. През май миналата година Дубай обяви инициатива за построяване на първата в света джамия, отпечатана на 3D принтер. Като нова и сложна технология, успешното завършване на световната религиозна инфраструктура, отпечатана на 3D принтер, носи потенциал за бъдещето на архитектурата и дизайна.

Wael Kikhia

Проектът привлече глобално внимание, демонстрирайки неограничените възможности на технологията за 3D печат в строителството. В интервю за Arab News Абдулвахед подчертава, че е важно „да не се губи същността, която джамиите трябва да въплъщават, като същевременно се спазват общите условия, като например да се наблегне на ценностите на Градската харта на крал Салман, на архитектурните детайли в културното наследство на хеджазката архитектура и представянето им в съвременен формат“.

Кралство Саудитска Арабия преминава през огромен преход, предефинирайки своята идентичност на глобално ниво. Като част от своята визия за 2030 г., кралството се движи към иновации в цялата застроена среда, като се стреми да съживи културата и да разнообрази своята икономика.

Снимки: Wael Kikhia

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: