pixel

Първата плаваща кула от дървен материал в света

Wood 1

Нидерландското архитектурно студио Waterstudio проектира първата в света 40-метрова плаваща кула от дърво в Ротердам, Нидерландия. Дървесината е възобновяем ресурс, по-лек от стоманата и бетона, което я прави особено подходящ материал за строителството на плаваща сгради.

Wood 2

Дизайнът на кулата се оприличава на лист хартия, който се приплъзва едновременно от двата края към средата до появата на кула. „Белият лист“ плава над водата върху прозрачен слой с  растителност. Стабилността на сградата се осигурява от дървена конструкция от V-образни колони. Кулата се изтласква асиметрично от палубата, създавайки отворено пространство в средата на сградата. Това отворено пространство функционира като атриум за долното ниво, осигурявайки светлина и усещане за простор. Основата на сградата се състои от три бетонни баржи, а самата кула ще бъде изградена в три модула на пристанището и сглобена на място. Основното предназначение на дървената кула е да да функционира като офис сграда. Приземният етаж, точно над нивото на водата, представлява многофункционално обществено пространство, проектирано като обществен зелен парк.

Wood 3

Разположена в пристанището на Ротердам, дървената плаваща кула ще изразходва възможно най-малко енергия. Сградата ще се захранва от соларна енергия и ще преизползва топлината, генерирана в самата конструкция или извлечена от околната вода.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: