pixel

Първата многоетажна 3D-принтирана къща в САЩ

3d-print

Нюйркското дизайнерско студио Hannah е започнало работа по Cores – сграда в Хюстън, която според него ще бъде първата многоетажна 3D принтирана структура, завършена в САЩ.

Хибридната конструкция е изградена от 3D бетон в комбинация с дървена конструкция и е проектирана като многоетажна еднофамилна къща.

„Хибридният метод, който съчетава 3D печат с бетон и дървена конструкция, позволява двете материални системи да се използват стратегически и цели да увеличи приложимостта на 3D принтирането в САЩ, където дървената конструкция е една от най-разпространените строителни техники“, казват от Hannah.

3d-print

Концепцията на Hannah включва серия от принтирани ядра, които съдържат стълбищни клетки и функционални пространства. След това тези пространствени ядра ще бъдат свързани с дървена рамка, за да запълнят конструкцията.

Екипът работи с американския клон на базираната в Германия компания за 3D строителство PERI 3D Construction, както и с инженеринговата фирма CIVE, като използва портален принтер COBOD BOD2 и бетон.

За изолацията на къщата е използвана система от пяна със затворени клетки. Ядрата са проектирани като модулни единици, а проектантите се надяват, че концепцията ще бъде приложена в бъдеще и за други многофамилни сгради и постройки със смесено предназначение.

Принтирането на структурата ще отнеме 220 часа. Илюстрациите на завършения проект показват суров, наслоен бетонен екстериор с метални облицовки и прозорци, разположени в съответствие с наклона на принтиране.

3d-print

Според ICON, 3D-принтираните домове могат да бъдат добър буфер срещу природни бедствия, поради използването на еластични материали и модулни строителни методи.

Докато бетонът обикновено се използва за печат, фирмите вече експериментират с използването на материали като почва за създаването на конструкции.

Снимки: Anthony Vu

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: