pixel

Отвориха офертите за „Струма“, най-евтината е за над 500 млн. лв.

Struma

Агенция „Пътна инфраструктура“ отвори днес ценовите оферти на кандидатите в обществената поръчка за избор на изпълнител за проектиране и строителство на 13-километровата отсечка от автомагистрала „Струма“ в участъка между Кресна и Крупник. Оказа се, че от 10-те компании, подали оферти, до края на състезанието са достигнали само три от тях.

Най-ниска ценова оферта е подадена от обединението „Геопът Струма 3.2.1“, част от което са компаниите „Геострой“ АД и „Пътстрой-92“ АД, и е тя е на стойност малко над 504 млн. лв. Цената е единствената, която на практика влиза в индикативната стойност, която беше определена от АПИ – 444 млн. лв. без ДДС или малко над 530 млн. лв. с ДДС. Другите две предложения са още по-скъпи. Двете компании са от групата на „Геотехмин“ на известния предприемач Цоло Вутов. В началото на септември това обединение спечели поръчката за строителството на пътя между Мездра и Ботевград.

Една от компаниите, редовни участници в такива проекти – „Главболгарстрой“, е подала оферта на цена от 635 млн. лв. или с цели близо 200 млн. лв. от предвидената.

Консорциумът „АПП ЛОТ 3.2.1“, с основен участник „Грома Холд“ (бел.ред. – това е новото име на „Агромах“) пък предлага да изгради отсечката срещу почти 600 млн. лв.

Сега предстои разглеждането в детайли на ценовите оферти, както и на техническите характеристики на предложенията. След това АПИ трябва да избере изпълнител на отсечката и той да започне да строи. Така ясно е, че минималната цена на тази част от магистралата ще струва поне 500 млн. лв. Възможно е обаче АПИ да реши, че техническата част от офертата не е в нормите и да избере някое от другите две предложения.

Става въпрос само за едната от двете отсечки на пътя – лот 3.2.1, който ще свързва Кресна с Крупник. Реално това ще бъде новата част от магистралата, минаваща източно от самото Кресненско дефиле. Общата дължина на участъка е 13 км. Той ще включва изграждането на три сравнително дълги тунела – „Симитли“ /211 м/, „Ракитна“ /1 135 м/ и „Стара Кресна“ /1 052 м/. Съоръженията ще бъдат със системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и т. н. Ще бъдат изградени 10 виадукта с обща дължина 3,5 км, както и 3 надлези и подлези. Идеята предполага, че достъпът до трасете ще става чрез 3 различни пътни възела. Първият е през п.в. „Полето“, който ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Брежани и Полето, както и включване в автомагистралата в посока София. Вторият – „Мечкул“ при 384-ти км, който ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Мечкул и Брежани, както и включване в автомагистралата в посока София. Третият ще се казва „Стара Кресна“ и ще свързва участъка от посока Кулата до селата около едноименното градче.

Срокът, в който участъкът трябва да бъде готов, е поставен от АПИ и той е равен на малко под 52 месеца или 4 години и 3 месеца.

Както се очакваше – оферти за строителство подадоха всички най-големи български строителни компании, които през последните години участват в изграждането на инфраструктурни проекти от такъв мащаб. В различни консорциуми и обединения желание за участие проявиха от „Хидрострой“, ГБС, „Джи Пи Груп“, „Геострой“ и „Пътстрой“, както и „Трейс холдинг“ и преименуваната на „Грома“ – „Агромах“. Освен тях ценова оферта подадоха и два консорциума с турско участие в партньорство с по-малки български фирми.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: