pixel

Отпускат 60 млн. лв. за ремонт на НДК и ”Бояна”

ndk

Правителството възнамерява да даде солидна сума за ремонта на НДК и резиденция „Бояна“ по повод българското председателство на ЕС през 2018 г. Вчера те бяха определи като основни сгради, където ще се проведат събитията от българското председателство на ЕС.

За НДК са предвидени 48 млн. лв., а за резиденцията, включително и за разположения в нея Национален исторически музей – 12 млн. лв. , пише  „Сега“  като позовава на източници от Министерския съвет.

Сумата е много висока на фона на прогнозите, че цялото председателство през втората половина на 2018 г. ще струва 60 млн. евро.

Засега все още не е ясна окончателната цена на председателството, тъй като тепърва се чака осем министерства да подадат информация колко заседания ще се проведат в техните ресори, какви служители ще им бъдат нужни, обучението им, наема на хотели, храна и коли.

Планира се на територията на страната да се проведат между 150-200 събития – заседания, срещи, семинари, конференции и други мероприятия.

Предложението за провеждане на събитията в НДК е направено от работна група, тъй като покрива критериите за провеждане на различните категории събития и със съответната хотелска и транспортна инфраструктура.

Резиденция „Бояна“ пък отговаряла на изискванията за „комплексен конферентен център с хотелска и ресторантьорска част, подходящ за повечето събития на председателството и преимущество от гледна точка на сигурността“, обясниха от МС.

„Анализът и докладът на експертите, които наехме, показват, че и трите сгради се нуждаят от ремонт. Разчетите трябва да бъдат прецизни, за да не правим нещо излишно, но в същия момент да направим нещо качествено“, обяснява по време на вчерашното заседание регионалният министър Лиляна Павлова, става ясно от стенограмата на заседанието.

В нея обаче липсва сумата, на която се очаква да възлезе ремонтът, въпреки че е била споделена пред министрите.

По време на дебата премиерът Бойко Борисов е предложил пък да бъде приет закон за председателството или декларация на парламента, в която да се уточнят и сгради, коли, бюджети. Причината е, че 2018 г. ще съвпадне със следващите парламентарни избори.

„Всичко останало ми се вижда на парче, можем да бъдем обвинени в какво ли не. Затова за председателството до 2018 г. да се разпише всичко черно на бяло като бюджет, финанси, задачи и всеки, който е на власт ,да го изпълнява“, заявява премиерът.

Той посочва, че иска всичко това да бъде направено „по възможно най-добрия, грамотен и в същото време прозрачен начин“.

„Това ми е единствената молба към вас. Действително след това всичко остава за държавата, но ако трябва да бъдем откровени, нито за НДК ще сложим пари сега в бюджета, нито за резиденция „Бояна“ ще сложим, ако не е председателството“, допълва Борисов, цитиран в стенограмата от МС.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: