pixel

Отпечатана фасада от Studio RAP

Studio RAP

Най-новият проект на известната архитектурна фирма Studio RAP използва своята персонализирана технология за 3D печат, за да преобрази фасадата на ексклузивен бутик на булевард P.C. Hooftstraat в Амстердам.

Архитектите използват класическия силует на оригиналната фасада като отправна точка за своя проект. Запазена е характерната структура от три части, за да се съхрани цялостният облик на обекта. Органичната, вълнообразна визия на дизайна се променя в зависимост от зрителния ъгъл и е вдъхновена от текстилни елементи като елегантни гънки, преплетени прежди и плетени модели. Мащабът, размерът, видът и цветът на орнаментите и материалите са внимателно съгласувани със заобикалящата архитектура, за да се осигури безпроблемна интеграция на традиция и съвременност.

Фасадата на нивото на улицата е с големи 3D-отпечатани керамични плочки, всяка с размери около 40×20 см, глазирани в перлено бяло с фин жълт оттенък. Тези плочки са проектирани така, че да създават визуално въздействие на нивото на очите и да преминават плавно в еднородно подравняване, когато достигнат пода. На горните етажи фасадата на сградата включва 3D-отпечатани тухли, глазирани в три различни нюанса на червеното. Тези тухли имат абстрактни декорации, които нагоре избледняват. Те са поставени в лазерно изрязани касети от неръждаема стомана, които заемат мястото на оригиналните фуги от хоросан.

Studio RAP

Екипът на Studio RAP използва последователно собствената си технология за 3D печат, за да реализира силно диференцирани и алгоритмично проектирани детайли. В продължение на няколко години те непрекъснато усъвършенстват този производствен процес, за да създават все по-сложни архитектурни детайли. Резултатът е забележителна фасада, която се вписва хармонично в историческата си среда и същевременно се откроява сред околните сгради.

Снимки: Riccardo De Vecchi, Studio RAP

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: