pixel

Откриха ремонтирания Драматичен театър в Пловдив

dramatichen teatur plovdiv

“Това е най-хубавият театър в България за момента”, каза министърът на културата на откриването. Той подари на директора на театъра Кръстьо Кръстев колаж от снимки на изгорелия театър, за да си “спомня какво беше и какво стана сега”.

Моноспектакълът на Камен Донев “Възгледите на един учител за всенародната просвета” бе откриващото представление на сцената на обновения театър.

Да припомним – през август 2013 г. при пожар изгоря голямата сцена, при което по-голямата част от сградата на театъра стана неизползваема. В края на април 2015 г. беше изготвен технически проект за ремонт и реконструкция на основната сграда и зала в нея, който беше одобрен от главния архитект на община Пловдив.

Основната цел на проекта бе обновяването на всички основни инсталации на театъра – както основните, осигуряващи функционирането на сградата, така и “работните” инсталации на театралната технология. В архитектурната част са обновени сцената, залата и фоайетата. Вече е възстановена сцената, инсталирана е нова модерна озвучителна и осветителна електро- и енергоспестяваща система, подобрена е акустиката, монтирана е система за пожароизвестяване, изграден е санитарен възел за хора с увреждания. Построен е асансьор на сцената за обслужване на горната механизация и осветление. Извършени са и други основни ремонтни работи за пълно отстраняване на последиците от пожара върху сградата на театъра. След ремонта Пловдивският театър разполага вече и с медиатека.

За изпълнител на строително-монтажните работи, след процедура по Закона за обществените поръчки, беше избран ГБС – Пловдив АД. Обектът стартира на 24.11.2015 г. Стойността на договора е 4 175 619, 66 лв. Ремонтът на театъра е осъществен със средства на Министерството на културата, предоставени целево от Министерски съвет.

Така Пловдив вече има още една представителна сцена, която ще заеме централно място в арт програмата през 2019 г., когато градът ще бъде Европейска столица на културата.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: