Откриха ”Квадрат 500”

kvadrat500

Новата Национална галерия „Квадрат 500“ беше официално открита, следобед в деня на откриването посещенията бяха безплатни. Входът е 10 лева. Близо 2000 произведения са разположени в общо 28 зали на четири етажа. Новият музей е изграден на основата на Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Половината от изложените творби в „Квадрат 500“ са на български автори, другата половина представя изкуството от Европа, Азия, Африка и Америка. Акад. Светлин Русев е ръководител на работната група за концепцията на галерията.

Галерията, намираща се на адрес ул. „19-ти февруари“ 1, ще работи всеки ден от 10.00 до 18.00 ч., без понеделник. Цената на редовния билет е 10 лв., като за учащи и пенсионери има намаление.

Идеята за Национална галерия „Квадрат 500“ се развива повече от 16 години, през които се сменят седем министри на културата. През април 1999 г. Емма Москова /1997-2001 г./ поставя началото, като създава работна група, която стига до извода, че комплексът от сгради в „Кв. 500“ от градския център е подходящ единствено за музей на изобразителните изкуства. Тогава e освободена и сградата на Техническия университет, който се изнася изцяло в кв. „Дървеница“ в София.

В мандата на Нина Чилова сградата е почистена, а по времето на Стефан Данаилов се укрепва северното крило, където са предвидени голяма зала за експозиции, хранилища и реставрационни ателиета, съобщават dir.bg.

При управлението на ГЕРБ в първия си мандат министър Вежди Рашидов сключва договор за европейско финансиране на проекта по Оперативна програма „Регионално развитие“. По негово време се организира публичен конкурс за проектиране на Съвременен музеен център в „Квадрат 500“, който е спечелен от архитект Янко Апостолов. Проектът е успешно приключен във втория мандат на министър Вежди Рашидов.

Преди да се превърне в Национална галерия „Квадрат 500“, през годините сградата е имала множество трансформации и е преминала през немалко перипетии, като през 2004 г. бяха осуетени и опитите тя да бъде превърната в арт хотел.

Седемте министри, които са работили по проекта „Квадрат 500“, са Емма Москова, Нина Чилова, Божидар Абрашев, Стефан Данаилов, Владимир Пенев, Петър Стоянович и Вежди Рашидов. Все още предстои да бъде ремонтирано четвъртото крило на сградата – откъм ул. „Оборище“, като средствата за дейностите са осигурени.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: