pixel

Оригинална сграда на училище във формата на кръг в Дебрецен, Унгария

School 1

Унгарското архитектурно студио BORD Architectural проектира международно училище във формата на кръг в Дебрецен, втория по големина град в Унгария. Тази проста, но символична форма традиционно символизира защита, обединение, общност. Сградата на училището нежно прелива в съседната горска зона, защитена от Натура 2000. Въвличането на гората в съседство като част от същия кръг, без каквито и да е промени във вида и вътрешната ѝ структура, заявява единство между природа и наука. Чрез пътеките, подобно на порти, които водят към гората, природата става достъпна за децата.

School 2

Ключов елемент от дизайнерската концепция е създаването на форма, която излиза визуално извън границите си и успешно се интегрира в естествената природна среда. Кръгът олицетворява спонтанно формирани човешки групи без различия – група хора, които се събират или за разговор между равни, или за да обърнат внимание на някой от тях. Зона, заобиколена от кръг, събира в едно отделни групи или индивидуалности. Кръгът обединява пространство и общност.

School 3

В сградата се помещават около 500 ученици, разделени в три различни възрастови групи, чиито класни стаи са разположени на ринга, но са разделени една от друга. За най-малките деца е проектиран напълно независим свят във вътрешността на сградата. Има и два отделни входа: единият за детската градина и началното училище, а другият за учениците от гимназията. Последният се счита за основен вход на учебния комплекс. Общите части, административните офиси, аудиторията и ресторантът са разположени на партера, а вторият, по-тих и по-спокоен етаж, е запазен за обучение.

School 4

От нивото на класните стаи подобни на мостове конструкции водят до баскетболното игрище. Издигнато над земята, от баскетболното игрище има визуална връзка към футболното игрище. Наполовина под нивото на земята е разположена спортната зала. На приземния етаж учениците са посрещнати от вътрешна градина, засенчена от дървета.

School 5

Пред училището е предвидена зона, в която родителите могат бързо да оставят и посрещат децата си, без да паркират. След като бъдат оставени от родителите си, учениците влизат в защитната атмосфера на училището през кратка горска пътека.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: