pixel

Опасно напукани сгради заради павиран булевард

пукнатини

Десетки къщи и блокове в Пловдив, разположени по най-натоварения булевард „Васил Априлов” са с опасни пукнатини по носещите конструкции. Причината за щетите по домовете на хората е огромният трафик на автомобили в района, който предизвиква силни вибрации.

По павираната настилка на булеварда преминават хиляди автомобили и тежкотоварни камиони. Някои от домовете там са обявени за опасни, но въпреки това собствениците отказват да ги напуснат.

Пукнатината между двете секции на един от блоковете пълзи отгоре до долу. Хората се притесняват, че блокът им пропада, тъй като разминаването между двете секции е поне 15 сантиметра.

В апартамента на Радка Минчева няма здрава стена. Жената разказва, че с течение на години пукнатините стават все по-големи. „Най-напред ги запълвахме с кередимки, цимент, гипс и уплътнители и след това тапетите, но последния път тухли сложихме”, обясни тя пред bTV.

Хората живеят в този кошмар от години, молили се няколко пъти на общината да премахне паветата и да положи асфалт. „Когато минават големи камиони, шумът е много силен. По стените има пукнатини, които в течение на времето се уголемяват”, обясни Емил Попов, който също живее в блока.

Намерението на община Пловдив е да премахне изцяло паважа и да разшири отчасти булеварда с още две платна. Има готов проект, но няма пари за реконструкцията.

„Сумата, необходима за целия булевард е изключително висока – над 15 млн. лв. Община Пловдив е кандидатствала пред Министерството на финансите за един общ обект, който се казва „Голямо конарско шосе” – „Васил Априлов”. Изграждането може да започне веднага след като получим парите”, увери зам.-кметът на Пловдив инж. Димитър Кацарски.

Към момента община Пловдив приключва отчуждаването на имоти по трасето. Очаква правителството да отпусне тъй необходимите пари, а докато това стане, десетки хора се молят да няма паднали сгради и затрупани хора.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: