Обявяват международен конкурс за новия център на Търново

veliko turnovo

Общинското ръководство на Велико Търново обявява международен конкурс за проектиране на новия градски център. Кметът на старата столица Даниел Панов  е решил да избере най-добрата разработка за терена от близо 200 декара.

„Съревнованието ще е за експерти от цял свят. Те трябва да представят вижданията си за терените, за разположението и типа на сградите“, обясниха от кметството.

Парцелирането и заданието за голямата незастроена местност, върху която се простираше старото военно училище, е възложено на седем архитектурни бюра от Велико Търново. Единадесет местни архитекти се обединиха в сдружение, за да променят концепцията за големия терен. Те трябва да разработят нов подробен устройствен план и да разделят зоната на отделни парцели.

Новият градски център няма да бъде използван за жилищно строителство. Ще има пешеходни, спортни и паркови зони, а също и детски площадки, атракции, няколко обществени сгради, подземни паркинги за 2000 автомобила. Част от улиците също ще са под земята, съобщава trud.bg.

„За оформянето на инфраструктурата Общината може да кандидатства с проекти пред европейските фондове или да търси нисколихвен дългосрочен заем от фонда за градско развитие „Джесика“, допълват от общинската администрация.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: