pixel

Обявяват международен конкурс за новия център на Търново

veliko turnovo

Общинското ръководство на Велико Търново обявява международен конкурс за проектиране на новия градски център. Кметът на старата столица Даниел Панов  е решил да избере най-добрата разработка за терена от близо 200 декара.

„Съревнованието ще е за експерти от цял свят. Те трябва да представят вижданията си за терените, за разположението и типа на сградите“, обясниха от кметството.

Парцелирането и заданието за голямата незастроена местност, върху която се простираше старото военно училище, е възложено на седем архитектурни бюра от Велико Търново. Единадесет местни архитекти се обединиха в сдружение, за да променят концепцията за големия терен. Те трябва да разработят нов подробен устройствен план и да разделят зоната на отделни парцели.

Новият градски център няма да бъде използван за жилищно строителство. Ще има пешеходни, спортни и паркови зони, а също и детски площадки, атракции, няколко обществени сгради, подземни паркинги за 2000 автомобила. Част от улиците също ще са под земята, съобщава trud.bg.

„За оформянето на инфраструктурата Общината може да кандидатства с проекти пред европейските фондове или да търси нисколихвен дългосрочен заем от фонда за градско развитие „Джесика“, допълват от общинската администрация.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: