pixel

Софиянци не искат паметника пред НДК

ндк

Източник: dir.bg

Софиянци категорично искат паметникът “1300 години България“ да се премахне, става ясно от онлайн анкета на Столичната община за съдбата на монумента.

В нея са се включили малко над 3675 души, като 4/5 са гласували за премахване на паметника, коментира главният архитект на София Петър Диков. Освен в анкетата софиянци имаха възможността да изпращат и имейли с предложения за бъдещето на паметника.

Получени са общо 1500 електронни писма, като повечето идеи са били на мястото на паметника да се възстановят плочите на войниците от Първи и Шести полк. „Според мен това не може да се случи, но трябва да мине конкурсът и тогава да се коментира“, обясни Диков.

Заданието за конкурса вече се подготвя и трябва да е готово до края на февруари, а до пролетта да се събират предложения. Диков беше категоричен, че най-късно до есента трябва да има решение за съдбата на паметника, за да върви паралелно с реконструкцията на пространството около НДК.

„Обмисляме да предложим временна интервенция за паметника, без да засягаме визията му, а да променим мисленето на хората за него. Идеята е да има място за изложби, различни мероприятия, на които да се говори за паметника, връзката между история и памет“, обясни пред „Сега“ Делчо Делчев от сдружението „Трансформатори“.

Проектът се подготвя в момента, за да кандидатства за финансиране и евентуално да се реализира с помощта на общината. Сдружението също проведе конкурс за предложения, които да генерират по-нататъшни идеи относно паметника.

Койчо Митев предлага паметникът да стане „Стена на любовта“, като се покрие с плочки, на които да се изписват само малките имена на тези, към които се изразява любов, и номер на плочката. Всеки, който иска да изрази своята любов, може да остане и анонимен, като обектът на неговото внимание получава сертификат от организаторите на проекта.

„Моята идея е паметникът да бъде трансформиран в един голям зелен хълм, с много растения и с няколко рекички и водопади“, предлага пък Иван Коджабашев. Сред другите смели идеи са паметникът да се превърне в открит музикален пулт за диджей партита, да бъде облицован със стъкло, да се превърне в огромна катерица, в зоологическа градина, да остане само формата на сянката на паметника и пр.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: