pixel

Дървена конструкция „Шапката на магьосника“

Blumer Lehmann AG

26-метровата кула с извита дървена носеща конструкция привлича погледите към сградата и е още една изключителна свободна форма на строителство. Новата сграда, вдъхновена от архитектите на Carlos Martinez Architekten AG, е описана като смел, иновативен проект от общинския съветник на Раперсвил Томас Фюрер, ръководител на отдел „Строителство, транспорт и околна среда“.

Конзолният покрив, проектиран като призматична структура, е заобиколен от навеси от ламарина с неправилна форма. Кулата е облицована с метална фасада. Освен за планирането, Blumer Lehmann отговаря и за 3D моделирането.

Дървените елементи за Knies Zauberhut (Шапката на магьосника) са произведени във фабриката на Blumer Lehmann и веднага са напълно сглобени. Фасадата също е монтирана директно върху елементите от партньора по проекта, специалиста по метални конструкции Brönnimann. След това готовите компоненти са доставени на строителната площадка и  са сглобени на място.

Blumer Lehmann AG

Монтаж на строителната площадка

Теглото и размерите правят сглобяването на големите елементи на носещата рамка изключително трудно. Големите елементи на покрива тежат приблизително 4 тона, а последният компонент – шапката – е с тегло почти 20 тона. Външната конструкция е голямо предизвикателство от гледна точка на прецизността при сглобяване. В крайна сметка обаче се оказва възможно да се съединят всички елементи, за да образуват кръг.

Снимки: Blumer Lehmann AG

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: