pixel

Обявиха обществена поръчка за изпълнител на част от третия лъч на метрото

metro

Столичното общинско дружество „Метрополитен“ обяви обществена поръчка за избор на изпълнители за част от третия лъч на метрото в София – от бул. „Владимир Вазов“ до пазара в кв. „Красно село“, съобщи „Дарик“. Отсечката е дълга 7 километра и е със 7 метростанции.

По проект целият трети метродиаметър е от „Горна Баня“ до жк. „Васил Левски“. По цялото трасе на третия лъч ще бъдат изградени общо 19 метростанции. Очаква се метродиаметърът да струва около 1.4 млрд. лв. и проектът да бъде финансиран по Оперативна програма „Транспорт“ в следващия програмен период.

Отсечката, за която вече се търси изпълнител, е с одобрено финансиране от Европейската комисия, твърдят от Столичната община. По 7-километровия участък ще има 7 метростанции – пазарът на „Красно село“, кв. „Белите брези“ при ул. „Кюстендил“, кръстовището на бул. „Гешов“ и бул. „България“, Медицинска академия, НДК, бул. „Васил Левски“ и Орлов мост.

Потенциалните кандидати за първата част от отсечката ще станат ясни на 29-ти май. В обществената поръчка не е назована цена, но предположенията са, че първата отсечка ще струва около 400 милиона лева. Дължината на целия трети лъч на метрото с бъдещите отклонения ще бъде 16,5 километра, а спирките ще са 19. От „Метрополитен“ прогнозират, че след изграждането му, потокът от пътници в подзечната железница ще се увеличи със 162 000 души дневно. Очаква се още около 50% от клиентите на масовия градски транспорт да го заменят с подземен, а автомобилният трафик да намалее с 35%. По план третият лъч трябва да бъде завършен до 2018-та година.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: