pixel

Общини дължат 200 млн. лева на строители

строители

Източник: inews.bg

Строителният бранш все още има проблем със забавеното изплащане на средствата по инфраструктурните проекти от страна на общините. Това заяви председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов пред БНР.

По думите му през последната година тези задължения на общините се движат в рамките на 180-200 милиона лева. Няма оплаквания за забавени плащания от Европейския съюз (ЕС).

Председателят на Камарата на строителите е уверен, че смяната на властта няма да се отрази негативно на сектора. Браншът има уверението на служебното правителство, че ще бъде направено всичко възможно да няма сътресения в изпълнението на вече започнатите проекти, както и в тяхното навременно разплащане.

По думите му, в последните години 80% от строителната продукция се дължи на обществените поръчки. От тях близо 90% са с европейско финансиране.

През последните две години основно работата е съсредоточена в строежа и довършването на автомагистралите, както и в изграждането на т. нар. водни цикли – водопроводна и канализационна инфраструктура.

Освен довършването на АМ „Струма“ и изграждането на пътя София-Калотина, сред другите големи строителни проекти, предвидени за тази година, са дейностите по АМ „Хемус“ и АМ „Марица“.

От бранша се надяват, че до края на това лято ще бъде напълно завършена „Тракия“.

Трябва обаче да се обърне внимание на второкласните и третокласните пътища в страната, където работата е поизостанала, смятат от Камарата на строителите в България.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: