pixel

Общината ще санира студентските общежития

obshtejitie

Столична община подготвя проекти за саниране на студентските общежития и два блока в кв. „Дружба“. Догодина започва и реконструкцията на сградите около Женския пазар. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков.

„Студетските общежития не са собственост на Столична община, но считаме, че в посока подкрепа и развитие на образованието, това е проект, който изцяло отговаря на изискванията на програмното финансиране от държавния бюджет – тези 500 милиона лева”, обясни арх. Петър Диков на семинар за представяне и обсъждане на бюджета на общината за 2014 г.

Идеята е още следващата година да се направи като пилотен проект истински студентски кампус в Студентски град, предаде „Фокус“.

Петър Диков обясни, че се подготвят проекти за саниране на два блока в ж.к. „Дружба”, които, по думите му, са в безобразно състояние.

„Повечето жилища в тези блокове са общински. Някои от тях са тотално разбити. В рамките на не повече от месец ще дадем схемите“, допълни той.

По думите му няма пречка общината заедно с частните собственици да кандидатстват съвместно по програмата, според която 75% е финансирането с европейски пари.

От догодина започва реконструкция на сградите и възстановяване на културната среда в района на Женския пазар, обяви още главният архитект на София.

Зоната на Женския пазар е предвидена като зона за възстановяване в Програмата за възстановяване и развитие на паметници на архитектурата, културни паметници и историческа среда.

„Намерението ни е заедно с реконструкцията на пазара, която тече в момента, от догодина да почнем и реконструкция на сградите и възстановяване на културната среда“, посочи Диков.

Във връзка с осигуряването на пешеходен достъп на „Дружба 2” до метрото той обясни, че следва обявяване на решението в Държавен вестник и 30-дневен срок за възражения.

„Ако собствениците не ни пратят в съда, отчуждаваме и строим пасарелка. Вероятно в рамките на два-три месеца ще успеем да го направим”, каза още  арх. Петър Диков.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: