Община Варна ще строи пасивна детска градина

pasivna detska gradina

Община Варна възнамерява да построи детска градина от типа пасивна къща. Това става ясно от обявената обществена поръчка за разработване на технически проект за проектиране на сградата, която ще е с близко до нулевото потребление на енергия, съобщи Дарик радио.

Първата за Варна пасивна детска градина ще се намира в кв.“Левски“, на ул. „Дубровник“ 58. В района вече има една детска градина с ясла, като ОДЗ №14 „Дружба“ се намира на „Дубровник“ 56. За изготвяне на проекта Общината е готова да отдели 60 000 лева без ДДС. Средствата ще са от общинския бюджет за съответната година, става ясно от обявлението в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Срокът за получаване на оферти или на заявления за участие е 15 януари 2015 г. За изготвяне на проекта има посочен срок от 6 месеца. Сред изискванията към кандидатите е поне един от членовете на екипа да притежава валиден сертификат за „Сертифициран дизайнер/консултант на Пасивни къщи“, издаден от „Пасивна къща България“, акредитирана от Института „Passive House“, Германия, или еквивалентен документ.

Варна няма да е първият наш град с пасивна детска градина, като в Габрово още миналата година изградиха такава. Забавачницата с почти нулево потребление на енергия се оказа и първата българска пасивна публична сграда, при това с официално международно признание и сертификат от Института „Passive House“, съобщава dir.bg.

Варна все пак може да се похвали, че е първият български град, в който бе построен модел на пасивна къща. Двуетажната сграда бе издигната през 2008 г. в местността Пчелина от частна фирма, специализирана в изграждането на нискоенергийни сгради.

Пасивната къща представлява сграда, в която функцията на главен енергоизточник за отопление се изпълнява от свободната пасивна енергия по подобие на излъчваната от човешкото тяло топлина, слънчевата енергия и топлината, която се образува от използваните в бита уреди и съоръжения.

За да се нарече една къща пасивна, годишният разход на енергия не трябва да надвишава определено количество киловати за отопление на кв. метър.

По света пасивни къщи има от Щатите до Шри Ланка и Австралия. Подобни къщи в Европа се строят от началото на 90-те години на миналия век. Днес първенци в това отношение са Германия и Австрия. Там вече има построени хотели, офисни сгради и дори църква край Виена, покриващи изискванията на пасивната къща. В някои европейски държави, като Швеция например, от години има изградени пасивни детски градини.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: