pixel

Община Пловдив прави ремонт за 1 млн. лв. в 40 училища

uchilishni remonti

В 40 училища в Община Пловдив се извършват ремонтни дейности на обща стойност около 1 милион лева. Това съобщи за „Фокус“ Стефан Стоянов, заместник-кмет по образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество в Община Пловдив.

„Всичко върви по график и плановете са ремонтите във всички училища да приключат до 31 август и на 15 септември да започне нормално учебната година”, обясни той.

Заместник-кметът посочи, че по-големи инвестиции се правят в две пловдивски училища – СОУ „Софроний Врачански“ и ОУ „Алеко Константинов“.

„Общинския съвет даде нова сграда на ОУ „Алеко Константинов”, бившето МУЦТПО, и от есента там трябва да започнат обучението си четири паралелки. Инвестицията е близо 200 000 лева. По-голямата част от парите са целеви, от общинския бюджет, така че да може активно да се усвои сградата и да продължи да се ползва за учебни цели. Там от години няма дейност. Останалите ремонти по училищата в Пловдив са предимно по-малки и комзметични”, коментира Стефан Стоянов.

По думите му лятото се използва и за преоборудване на класните стаи, в зависимост от нуждите на всяко едно училище.

По отношение на детските градини в Пловдив, заместник-кметът каза, че фокусът е върху общинската програма за подобряване и обновяване на детските площадки.

„През последните 5 години над 40 сгради на детски градини бяха основно ремонтирани и санирани. Няма нужда от много текущи ремонти. В началото на годината стартира програмата за обновяване на детските площадки – 37 от тях ще бъдат напълно обновени и сертифицирани по новите стандарти през септември месец”, посочи Стоянов.

Той съобщи още, че в три детски градини пилотно се използва европейско финансиране.

„Поставят се соларни панели, с които да се намали разходът на детските градини за отопление и топла вода през зимата”, обясни заместник-кметът.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: