pixel

Новото летище в Пекин използва light-on-demand от Tridonic

Peking AirportНовото международно летище в Пекин „Даксин“, разположено на около 50 километра южно от града, впечатлява както с огромния си капацитет, оригиналната архитектура и кратките срокове за изграждането му, така и с индивидуално адаптиращо се осветление. За осигуряването на оптимална светлина сa ангажирани специалистите от Tridonic. Технологичната компания участва в мегапроекта с драйвери и светлина при поискване (light-on-demand) с интелигентно управление в зависимост от дневната светлина.

Проектантите на огромното летище избират индиректно осветление с невидими лампи и светлоотразителни повърхности, защото сградата трябва да бъде уютна и същевременно модерна, като осигури на милионите пътници комфортен престой. За тази цел огромна площ е оборудвана за кратко време с функционално осветление и индивидуално управление. Същевременно осветлението е и лесно за поддържане.

Tridonic доставя LED драйвери с активиран интерфейс DALI (Digital Adressable Lighting Interface, дигитално адресируем осветителен итерфейс), които осигуряват желаното осветление при поискване в новата сграда на терминала. Това е необходимо, тъй като светлината на летището е от съществено значение, изпълнява различни функции и се използва при различни ситуации. Например, местата за почивка са слабо осветени, тези за четене предлагат ярка светлина за по-добра видимост, а в ресторантите атмосферата е уютна и приятна.

Peking Airport

„Даксин“ е първият проект за летище в Китай, при който са интегрирани DALI драйвери и система за управление на осветлението в платформа за сградна автоматизация KNX. В новата сграда на терминала са използвани над 2000 първокласни драйвери LCA one4all от серията Premium. В допълнение Tridonic предоставя около 3000 допълнителни драйвери за осветяване на зоните за паркиране. Драйверите Premium и Premium SELV се отличават с ефективен режим на затъмняване (димиране) и осигуряват огромна по площ мрежа от дневна светлина.

Възможно е дистанционно управление на осветлението – в реално време и от разстояние. За тази цел много отделни осветителни тела са обединени в съответни групи и могат свободно и независимо да се настройват в рамките на групата. Що се отнася до поддръжката, драйверите самостоятелно предоставят информация за работното си състояние и това на осветителните тела. Благодарение на т. нар. прогнозна поддръжка (Predictive Maintance), мениджмънтът на съоръженията предварително получава сигнали за предстоящи повреди или неизправни компоненти и може да реагира своевременно. Това води до значително облекчаване на обема работа за техниците и мениджмънта на сградата, както и носи много икономически предимства. Поради ниската консумация на енергия в режим на готовност (standby) от едва 0,2 W, драйверите са енергийно ефективни.

 

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: