pixel

Ново от Soudal – лепило за стъклофибърни тапети 29А

Soudal

През последните няколко години тапетите от фибростъкло отново станаха актуални и навлизат все по-бързо в интериорния дизайн. Те се използват вече повече от 40 години, но сега отново набират популярност поради своята здравина и разнообразие, както и възможности за креативност. Тапетите от фибростъкло са една от най-щадящите природата и същевременно една от най-дълготрайните облицовки за стени. Наподобяват плат, изтъкан от стъклени нишки. Фибростъклото е естествен материал, който се произвежда от доломит (полупрозрачен минерал, състоящ се от карбонат на калций и магнезий), сода, силициев пясък и вар. Предимствата на фибростъклото са, че той не загнива, не хваща мухъл и върху него не могат да се развият бактерии. Материалът притежава изключителна дълготрайност, в повечето случаи над 30 години, устойчив е на агресивни химикали, което позволява почистването му с домакински препарати. Друго предимство на тапетите от фибростъкло е, че те не акумулират статично електричество и по този начин не се наслоява прах върху тях, а и самата им структура наподобява тази на тренировъчен екип с мембрана, а това позволява подобряването на микроклимата в помещението.

За домашните майстори или за професионалисти, избрали за покритие тапетите от фибростъкло, Soudal предлага готовото за употреба лепило 29А. То е специално разработено дисперсионно лепило за този тип тапети и може да се нанася и върху порести повърхности. Лепилото за фибростъло се наняся директно само върху едната повърхност. Лесно е за обработване и манипулация, като плътността му е около 1,10 г/мл, с изключително ниска разходна норма, варираща от 130-250, 30-250 г/м², в зависимост от състоянието на повърхността. Понякога, когато въпросната повърхност не е в отлично състояние и е от високо абсорбиращ тип, е добре тя да бъде грундирана преди самото полагане на тапета. Това може да стане с разредено лепило – лепило за фибростъкло 29А + 20% вода. Но това важи единствено за обработката на стената – при самото нанасяне лепилото не се разрежда. Лепилото 29А е с добра температурна устойчивост в границите от -20°C до +80°C след пълно втвърдяване, което настъпва до 12 часа след полагането му, в зависимост от температурата в помещението. Лепилото 29А на Soudal се предлага в разфасовки от 1,5 и 10 кг, което позволява гъвкавост при избора, в зависимост от площта, която трябва да се покрие.

За Soudal

Soudal е най-големият независим европейски производител на уплътнители, лепила и полиуретанови пени за професионални и хоби потребители. Групата притежава 20 завода на 4 континента и има над 3000 служители. Soudal е 100% белгийска семейна компания, ръководена от своя основател г-н Вик Сверц, който я превръща в международен играч и експерт в строителните химически продукти.

Судал

Soudal е водещ световен производител на полиуретанави пени, лепила, уплътнители и покривни уплътнения. За своята 50-годишна дейност компанията Soudal се е превърнала от малка семейна фирма в международен холдинг, притежаващ производствени предприятия и представителства на всички континенти. Собственият изследователски център, в който работят повече от 30 висококвалифицирани специалисти, постоянните инвестиции в най-нови технологии, а също така съвременната производствена база осигуряват най-добрите решения, най-високо качество и безопасност на продукцията.

Прочетете също: