Паркетно лепило Soudal SMX-30 PLUS

Soudal_SMX_30_plus

През последните години на пазарът на лепила се наблюдава трайна тенденция на преминаване от традиционните лепила на полиуретанова основа към MS хибрид-полимерни лепила. Причините затова са, че понякога връзката на залепване с полиуретан се нуждае от механично укрепване, а също така и съдържанието на вредни вещества в него. Преминаването към хибридните технологии не е случайна и внезапна промяна. Разработването на MS хибридната технология започва преди повече от 40 години в Япония, а Soudal вижда нейните предимства много скоро след това и започва собствени разработки в тази сфера преди 30 години. За кратко време, благодарение на своите химици, центрове за развитие и стремеж за иновации Soudal разработва своя собствена и патентована хибридна технология, наречена SMX хибрид полимер. Тя развива до ново ниво всички предимства на MS полимерната технология – по-голяма сила на залепване, по-голяма устойчивост на накъсване, различни опции на скорост на втвърдяване, вариращи от 3 до 24 часа. Всички тези предимства премахват нуждата от механично фиксиране и недостатъците на полиуретана.

Soudal_SMX_30_plus

Така стигаме до една от последните разработки на Soudal в лепилата за професионална употреба на основата на SMX полимери – паркетното лепило SMX-30 PLUS. Това е универсално паркетно лепило без съдържание на вода, разтворители и изоцианиди. То е еднокомпонентно и готово за нанасяне, подходящо за всички видове паркетни настилки, а температурната му устойчивост от -40°C до +90°C го прави предпочитан избор при настилки, където има подово отопление. SMX-30 PLUS остава еластично дори след втвърдяване, като достига бързо крайната си сила на залепване и може да бъде натоварвано след 2 часа, а шкурено след 12. Едно от другите предимства на лепилото е дългото отворено време – до 45 минути, което позволява да бъдат правени корекции, когато е необходимо. Разбира се при монтажа на паркетни настилки има и други правила, които трябва да се съблюдават, за да постигнем желания резултат. Преди монтажа трябва да се уверим, че температурата на повърхността е поне 15 градуса, а относителна влажност на въздуха не надвишава 75%. Тези показатели са основни, за да може лепилото да достигне максимума на показателите си. Освен за тях, също така трябва да се уверим, че настилката не е прекалено суха (<7% влажност), защото при поява на влага в един следващ момент може да се стигне до надуването ѝ, а оттам и до повреди по повърхността на пода.

Soudal_SMX_30_plus

Самото лепило SMX-30 PLUS трябва да бъде аклиматизирано към температурата на помещението, където ще се нанася – за предпочитане около 24 часа. При нанасянето му трябва да имаме предвид ,че то е готово за употреба – не се разрежда, трябва да направим преценка и да нанесем толкова лепило, колкото можем да покрием за около 30 минути, така ще имаме време и за корекции, ако е необходимо. Лепилото е в разфасовка от 3 алуминиеви плика, всеки от по 6 килограма. Това позволя да ползваме лепилото и планираме работно си време, без да се притесняваме, че лепилото ще загуби част от свойствата си, ако го оставим отворено за повече време.

Soudal_SMX_30_plus

За Soudal

Soudal е най-големият независим европейски производител на уплътнители, лепила и полиуретанови пени за професионални и хоби потребители. Групата притежава 20 завода на 4 континента и има над 3000 служители. Soudal е 100% белгийска семейна компания, ръководена от своя основател г-н Вик Сверц, който я превръща в международен играч и експерт в строителните химически продукти.

За повече информация – Судал.

Судал

Soudal е водещ световен производител на полиуретанави пени, лепила, уплътнители и покривни уплътнения. За своята 50-годишна дейност компанията Soudal се е превърнала от малка семейна фирма в международен холдинг, притежаващ производствени предприятия и представителства на всички континенти. Собственият изследователски център, в който работят повече от 30 висококвалифицирани специалисти, постоянните инвестиции в най-нови технологии, а също така съвременната производствена база осигуряват най-добрите решения, най-високо качество и безопасност на продукцията.

Прочетете също: