pixel

Нови кули в Дубай с най-дългия кантилевър в света

Tower 1
Проектирано от японската архитектурна фирма Nikken Sekkei и изграждано от Ithra Dubai, най-новото попълнение към небостъргачите в Дубай е One Za’abeel Tower – многофункционален проект от две кули с най-дългия кантилевър в света (хоризонтална структура, свързваща двете кули, окачена перпендикулярно). One Za’abeel Tower е в процес на изграждане, който трябва да приключи до 2021 г.

Tower 2

Разположени на кръстопътя между стария и новия град, двете кули са в непосредствена близост до Дубайския международен финансов център, международното летище и пазара на златото в Дейра. Двойният небостъргач с иновативен дизайн е с обща площ 470 700 кв. м. Кула А се извисява на 300 метра височина и се състои от офис помещения и хотелска част – първият вертикален курорт в света. Кула Б с височина 235 метра е проектирана за частни жилища.

Tower 3

Проектът на стойност 3,39 милиарда AED включва 37 000 кв. м. офисно пространство, 263 апартамента, 12 000 кв. м. търговски площи, 497 хотелски стаи и 77 високоскоростни асансьора. Към момента One Za’abeel Tower е завършен на 35%. Изградени са 3 етажа на елитен подиум за пазаруване и развлечения и кантилевъра на двете кули на височина от около 100 метра над земята. В хоризонталната структура, свързваща двете кули, се помещават няколко бара и ресторанта, наблюдателна палуба, фитнес, спа център, басейн, банкетна зала и покривна тераса. С тегло 9000 тона при повдигане и 13 000 тона след завършването му кантилевъра е един от най-големите в света.

Tower 4

След като вече получи две престижни годишни отличия през 2019 г. (за най-добър иновативен проект и за многофункционален проект), One Za’abeel се очаква да получи и златен LEED сертификат. Кулите използват термопомпи „вода-вода“ за централизирани системи за топла вода и пречистени отпадни води за напояване. Енергоефективният дизайн включва фасадни системи с най-новите смарт технологии за осигуряване на автоматизация и енергийна оптимизация на осветлението, климатизацията и вентилационната система.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: