pixel

Нова скулптура на Хан Аспарух може да замени монумента „1300 години България

pametnik ndk

Нежеланият монумент „1300 години България“ пред НДК си отива. На мястото на Петоъгълника – това е най-любезното му име, дадено от столичани – ще бъде издигната нова скулптурна композиция, която ще бъде избрана измежду девет проекта.

Хан Аспарух е един от вариантите, които имат огромен шанс да заемат ключовото място в центъра на София.

Друго предложение е възстановяване на Мемориала на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк, който ще включва подземен музей, в който ще бъде поставено бронзово копие на статуята „Майка“ на Иван Лазаров. На входа ще бъде поставен лъв, който държи карта на Санстефанска България.

Друг от проектите предлага паметните плочи с имената на над 3000 войници да бъдат поставени в самата градина.

Има предложение части от паметника на Валентин Старчев да бъдат използвани в нова композиция. Но пак да има кула, на чийто връх нощем да свети националният ни трикольор. До него ще се стига с асансьор, а под земята ще се простира музей с уголемено копие на розетата от Плиска. Предвидена е и открита сцена.

Следващ проект също запазва творбата на Старчев като я опакова в стъкло и диодни панели, които да светят в бяло, зелено, червено на националните празници. От върха му ще пада водна завеса. Този проект също включва открита сцена.

Жури, назначено от Общината, ще посочи победителя. Но Столичният общински съвет ще има крайната дума

Източник: actualno.com

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: