Нов строеж застрашава къщи от срутване във Варна

stroej

Строежът на девететажен блок в местността Пчелина във Варна е предизвикал напукването на много от постройките в района. Повечето от тях са едноетажни къщи или вили. Хората се притесняват, че новата сграда поставя под риск другите постройки в околността, съобщи БиТиВи.

„Откакто почна строежът, оградата започна да се свлича, по един пръст се отваря. По стените започнаха да се появяват напуквания”, коментира жителка на района.

Други споделиха, че бетонът, който са излели пред къщата си едва преди месец, се е напукал и натрошил.

Още миналата есен хората от Пчелина започнали да пишат жалби до съответните институции – до общината, до РДНСК, до омбудсмана, до съда. От строителното министерство са назначили проверка на РДНСК едва през миналия месец. От съда пък отговорили, че жителите нямат право на мнение, защото не са непосредствени съседи.

Според хората блокът, който се строи, няма да има нужното отстояние от околните сгради и от планираната скоростна магистрала, която трябва да минава в близост до постройките.

По думите на Виктор Бузев, главен архитект на Варна, всички законови изисквания са спазени и няма пречки за строителство в такъв обем.

Изводите от геоложко проучване от 2014 г. твърдят, че няма нужда от допълнително укрепване, защото теренът не е свлачищен. Строежът на новата сграда все пак би допринесъл за укрепването на ската в близост до сградата.

В същото време обаче зоната е определена като имаща „свлачищен генезис” в писмо от общината. Главният архитект на Варна коментира, че според заповед на министерството на регионалното развитие е забранено да се строи на териториите на активни съвременни свлачища. По думите му конкретната територия не попада в такава зона.

Въпреки уверенията на строителя и общината според хората е въпрос на време свлачището да се активира.

Междувременно стана ясно, че последствията от друго свлачище, случило се преди четири месеца в град Варна, все още не са разрешени.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: