pixel

Незаконното строителство не прощава (ВИДЕО)

nezakonno stroitelstvo

Незаконното строителство е една много болезнена тема за България. Болезнена, защото не само, че изисква много финансови средства и държавна воля, за да се реши проблемът с хилядите незаконни постройки, но най-вече, защото проблемът е толкова голям, че дори няма идея откъде да се започне с неговото решаване. Той беше породен със Закона за териториално и селищно устройство (отменен през 2001 г.), който позволяваше „узаконяване на незаконни строежи”. Самата възможност да се узаконяват незаконни имоти създаде порочна практика – хората решиха, че могат да си строят имоти и след това да си ги узаконяват. И точно това се случи. Опит да се прекрати това беше влизането в сила на Закона за устройство на територията. Но 13 години след действието на този нормативен акт проблемът с незаконното строителство остава.

Една от причината за това тази нощ в Аспарухово да загинат 10 души не е само фактът, че на площ от 1 кв.м. се изляха 35 литра вода, но и многобройните незаконни постройки. Разхождайки се виртуално в квартал „Аспарухово” с помощта на Google view street много ясно се вижда, че дерето се влива в канал, който непрекъснато се стеснява, докато не свършва в една … къща. Всичко това може да видите благодарение на гражданин, обяснил надлежно ситуацията.

Източник: fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: