pixel

Националният музей на Катар „Пустинна роза“ отваря врати в Доха

MuseumDesertRoseQuatarДългоочакваният национален музей на Катар (NMoQ), дело на носителят на наградата Прицкер, Жан Нувел, отвори врати за обществеността в пустинята Доха. Вдъхновен от пустинната роза, растяща от земята, архитектът проектира музей, състоящ се от серия от свързани дискове с различни размери за създаване на различни вътрешни пространства и перспективи.

MuseumDesertRoseQuatarФирмата Jean Nouvel Ateliers започна строителството на проекта през 2010 г., сега след почти повече от десетилетие, сградата с площ 52 000 квадратни метра е завършена и отворена за обществеността.

MuseumDesertRoseQuatarВнушителният и експериментален NMoQ е предназначен да разкаже историята на Катар и неговите хора от преди повече от 700 милиона години до днес, давайки глас на богатото наследство и култура на Катар и изразяващ стремежите на една жизнена общност за бъдещето.

MuseumDesertRoseQuatarНовият музей обхваща, като централен елемент, реставрирания исторически дворец на шейх Абдула бин Джасим Ал Тани (1880-1957), син на основателя на модерния Катар: сграда, която в миналото е била дом на кралското семейство и седалище на правителството и впоследствие мястото на оригиналния национален музей.

MuseumDesertRoseQuatarСтруктурата представя органична и флуидна геометрия, която сякаш се издига от земята, а дисковете, които са разпръснати неравномерно, създават нова пространствена организация на правоъгълния участък. Сградата безпроблемно интегрира иновативни творби, поръчани от катарски и международни художници, редки и ценни предмети, документални материали и интерактивни възможности за обучение.

MuseumDesertRoseQuatarАрхитектурният дизайн разкрива географията на Катар, която има дълбока връзка с пустинята, с нейната флора и фауна, с номадските народи и дългите си традиции. За да слее тези контрастиращи истории, архитектът използва пустинната роза. Музеят, който се развива от тази идея, със своите големи извити дискове, пресечки и конзолни ъгли, е съвкупност от едновременно архитектурна, пространствена и сетивна форма.

MuseumDesertRoseQuatarВсяка галерия в музея е всеобхватна среда, която разказва своята част от великата история чрез творческа комбинация от елементи като музика, интерактивни истории, архивни изображения и аромати.

MuseumDesertRoseQuatarОбщественият парк с площ от 112 000 квадратни метра, който заобикаля музея, включва интерактивни учебни среди, пешеходни пътеки, лагуна и други, е озеленен изключително с устойчива на суша местна растителност. Това създава открити пространства, където децата могат да се учат чрез игра и изследване, откривайки важни аспекти на живота в Катар, в духа на това, което научават в самия музей.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: